Det är 28 grader grader varmt och cirkusen är på plats. Igen. Som ett djur som en gång i månaden väcks ur sin dvala rister Louise Weissbyggnaden till. En gång i månaden, då EU-parlamentet flyttar från Bryssel och hålls i franska Strasbourg.

I korridorerna rör sig kavajer och klänningar – tjänstemän, parlamentariker, journalister och besökare. Den här gången riktas extra många blickar hit.

I morgon, onsdag, ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ställa sig upp inför EU-parlamentet och håll sitt sista årliga linjetal – ”state of the union”.

Detta blir hans sista linjetal innan nästa års val till Europaparlamentet och som vanligt kommer det att handla om vilka utmaningar som EU står inför och vilka vägar union bör ta. Och utmaningarna är många.

Största huvudvärken är så klart brexit.

Brexit river upp gamla sår i Nordirland

Global

Det är mindre än ett år kvar innan skillsmässan ska träda i kraft och i dag är det svårt att förstå hur det ska gå till. Brittiska regeringen vill att varor ska kunna flöda fritt över gränsen, men inte tjänstehandeln och människor.

EU håller fast vid sin position som är att medlemskapet i unionen är ett helt paket och att det inte går att plocka enskilda russin ur kakan.

Ett av de största problemen är hur gränsfrågan mellan Irland och Nordirland ska hanteras.

Tidigare var förhoppningen att det skulle finnas ett avtal som EU-parlamentet skulle ta ställning till i oktober. Nu talas det om november. Men eftersom brittiska toppolitiker är kritiska till Theresa Mays avtalsförslag till EU så är till och med den tidsplanen osäker.

Här i Strasbourg surrar korridorerna av rykten om vad EU-kommissionens ordförande ska presentera. Hur ska klimatsatsningarna se ut? Är det verkligen sant att Juncker kommer att föreslå en förstärkning av EU:s gränser och vilja anlita 10 000 ytterligare gränsvakter?

Men det finns flera andra tunga frågor på agendan denna vecka.

EU-toppmötet i Göteborg

Första dejten avklarad  – vad händer nu?

Global

Senare på eftermiddagen i dag, tisdag, kommer den ungerska premiärministern Viktor Orbán till Strabourg för att försvara sin politik.

EU-parlamentet är oroligt för den demokratiska utvecklingen i landet där fria medier vingskurits, utländska organisationer och skolor stängts ned och där regeringen nu vill förbjuda genusstudier på universitet.

För första gången görs nu ett allvarligt försök att stoppa Ungerns rätt att rösta i Europeiska rådet där EU-ländernas regeringar möts.

EU-parlamentet vill utlösa paragraf 7 i Lissabonfördraget, som innebär att Ungerns rösträtt kan stoppas.

På onsdag röstar EU-parlamentet om det och det är inte helt otroligt att initiativet går igenom. Men för att Ungern ska bli av med rösträtten så måste även alla EU:s regeringar gå med på det och troligen så kommer Polen, som står nära Ungern, då att säga nej.

Andra frågor denna vecka i Strasbourg är vad unionen kan göra för att bekämpa mobbning och sexuella trakasserier på arbetsplatser och i offentliga miljöer, och vad som ska göras för att bekämpa penningtvätt samt hur EU-parlamentet ska ställa sig till ett förslag om upphovsrätten på internet.