OBS. Den här artikeln skrevs på valnatten med preliminära siffror från SVT. Sedan dess har siffrorna viktats mot valresultatet vilket gett S lite högre stöd bland LO-medlemmarna och SD lite lägre. Läs mer här.

 

26 procent av LO-medlemmarna valde Sverigedemokraterna, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu. Det är en ökning med 15 procentenheter sedan Valu 2014, men ungefär i linje med tidigare SCB-mätningar kring LO-medlemmarnas partisympatier.

SVT har ännu inte presenterat några siffror för Socialdemokraternas stöd bland LO-väljarna i vallokalsundersökningen.

Kampen om LO-väljarna

Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, är inte förvånad över resultatet. Hon betonar dock att prognoserna är osäkra.

Varför tror du att det ser ut så här?

– Jag tror att det finns en uppgivenhet och ett missnöje med att klyftorna har växt i samhället. Och att man finns på orter där man känner sig övergiven. Det är något som har växt fram också efter finanskrisen när det gjordes stora nedskärningar i socialförsäkringssystemen.

Även Kommunals ordförande Tobias Baudin betonar att Valu bara är en prognos.

– Vi kommer att titta mer på det här för vår egen del i Kommunal. Sen får vi se hur starkt stödet är för Socialdemokraterna hos LO-medlemmarna.

– Jag möter många medlemmar och när man känner att resurserna inte räcker till, då finns det också en grogrund för att börja rikta sig till andra partier för att visa sitt missnöje, fortsätter han.

Hur kan det här påverka LO:s framtid?

– Tänker du på den facklig-politiska samverkan så är det en levande diskussion som vi alltid ska ha. Hur ska den utvecklas, hur ska man göra? Både LO och förbunden går in i en eftervalsanalys.

Målarnas ordförande Mikael Johansson menar att han inte sett några särskilda signaler i sitt förbund kring att SD skulle öka stort i valet.

– Men visst har SD växt. Det har inte varit någon överraskning.