Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet, bland LO-medlemmarna, men har tappat rejält.

Även om tappet blev mindre än SVT Valu förutspådde på valkvällen, och som Arbetet då berättade om, fick partiet bara 41 procent av rösterna från de LO-anslutna.

Motsvarande siffra vid förra riksdagsvalet 2014 var 53 procent.

– Det är ett väldigt uppseendeväckande resultat. Det är första gången någonsin i våra mätningar som mindre än hälften av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna, sade Sören Holmberg professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, när han presenterade den justerade undersökningen som viktats om efter valresultatet.

Socialdemokraterna blev också största parti hos medlemmarna både i TCO- och i Saco-förbunden.

Nästan var fjärde LO-medlem, 24 procent, röstade på Sverigedemokraterna.

Även om siffran är lägre än undersökningen visade på valnatten är det en rejäl ökning från 17 procent i förra valet. Det är också en större ökning än hos befolkningen i stort där partiet preliminärt växte med 4,7 procentenheter.

Det är framför allt manliga LO-medlemmar som gått över till SD. Bland LO-männen röstade 30 procent på partiet att jämföra med 19 procent av kvinnorna, enligt Valu.

Uppdaterade röstsiffror i riksdagsvalet 2018 från SVT Valu

Att Sverigedemokraterna är starka bland arbetare är välkänt.

SVT:s valundersökning visar också att partiet är lika starka bland arbetslösa och allra starkast i gruppen som har sjuk- och aktivitetsersättning.

– Den grupp som är mest beroende av välfärdssamhället och i behov av det fungerar är de som är mest benägna att rösta på Sverigedemokraterna, sade Sören Holmberg.

Något som inte är lika känt är att andel företagare som röstade på Sverigedemokraterna var lika stor som andelen arbetare, nämligen 24 procent.

– Det är Moderaterna och Sverigedemokraterna som nu slåss om företagarnas röster, medan det är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som slåss om arbetarnas, sade Sören Holmberg.

När SVT presenterade sin vallokalsundersökning, Valu, på valkvällen hade resultaten viktats så att det visade för låga siffror för Socialdemokraterna och för höga för Sverigedemokraterna.

Uppgifterna som presenterades i dag, onsdag 12 september,  har viktats om efter det verkliga valresultatet.