UPPDATERING: Artikeln skrevs under valnatten, siffror från SVT:s valundersökning kan komma att ändras.

I en röd stuga ovanför Holmens pappersbruk har närmare femton personer med olika yrken och facklig tillhörighet samlats för att vaka valutgången på storskärm.

Någon kör iväg och köper familjepizzor: cola, vatten, fackmärkta karameller och kaffe dukas fram.

Här röstade över 40 procent på Socialdemokraterna i förra valet. Och närmare 20 procent på Sverigedemokraterna.

– Mellan 2008 och 2013 förlorade vi närmare 700 arbetstillfällen på bruket. Och 300 för underentreprenörer häromkring. Det är tusen jobb på en ort med cirka 4 500 invånare. Samtidigt började vi ta emot många nyanlända. Då exploderade SD, säger Aleksandar Srndovic ordförande för Pappers avdelning på bruket och socialdemokrat.

Samtidigt ställer han sig frågande till det han ser som orsaken. Många hittade nya jobb.

Och de som jobbar kvar på bruket, tjänar bra för att vara arbetare, säger han. Boendekostnaderna häromkring är låga. Ingen kriminalitet att tala om.

Han visar upp den lokala medlemstidningen där journalisten och författaren Mats Wingborg skrivit en lång analys som avslutas med sammanfattningen: ”SD driver en högerpolitik som missgynnar LO:s medlemmar och gynnar de rika.”

Samtidigt kommer siffror från SVT:s vallokalundersökning som visar att 26 procent av LO-medlemmarna röstat SD, en ökning med 15 procentenheter från undersökningen vid förra valet.

– Det bekräftar känslan vi har på fabriken. Vi har inte lyckats få våra frågor på agendan.  På ett sätt är jag inte förvånad över ökningen. Däremot är jag förvånad över att det råder en sådan masspsykos. Att man får det till att det går dåligt för Sverige när det går bra. Och att SD är det enda parti som kan göra vad som helst. De kan slåss med järnrör och ändå en öka. Vad är en Toblerone mot det?

Ulrika Enlund från Handels håller med.

– Jag är rädd för att SD får för mycket makt. De vill ju ändra arbetsrätt och arbetsmiljö radikalt.

Marcus Pohjoisaho är inte det minsta förvånad och tror att SD just här i Hallstavik kommer att få ökat stöd efter den här natten.

Han är lokalvårdare på en högstadieskola sedan sex år. Häromdagen var det skolval.

– Det finns två tydliga läger bland eleverna. Och det är mycket SD, och det märks att de flesta får sina åsikter från föräldrarna. Och vad de läser på sociala medier. Källkritiken är kanske inte deras starkaste sida. Men det är den ju inte för folk generellt. Oerhört mycket fördomar. Men så har vi också ungdomar som bara gick på färg, ”jag gillar blått och därför röstar jag blått”.

Ulrika Enlund tror att det är dags att börja tänka om inför valen.

– Vi kan inte hålla på och prata partier med ungdomarna i framtiden. Jag tror vi mer behöver prata demokrati, hur den ska fungera.