Valnatten kan bli en rysare. Det visar SVT:s vallokalsundersökning där det bara skiljer 0,2 procentenheter mellan blocken. Socialdemokraterna gör, enligt undersökningen ett historiskt dåligt valresultat med 26,2 procent. Även Moderaterna gör ett mycket dåligt val med 17,8 procent och Sverigedemokraterna blir i stället Sveriges näst största parti med 19,2 procent av rösterna.

– Det är en väldigt bra siffra, det syns att vi gått fram starkt, men jag tror att vi kan vara underskattade här också, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till SVT om siffrorna.

Vänsterpartiet går fram starkt i undersökningen med 9 procent.

Miljöpartiet balanserar på spärren till riksdagen. Med 4,2 procent av rösterna i undersökningen riskerar partiet att åka ur riksdagen.

Även i en webbaserad valdagsundersökning från TV4 blir det jämt mellan blocken.

I den undersökningen får de rödgröna 41 procent av rösterna mot 40,1 procent för Alliansen. SD får 16,3 procent.

Socialdemokraterna får 24,5 procent i undersökning. Blir det verklighet skulle det vara ett historiskt lågt resultat för partiet.

– Det är helt uppenbart att inget av de så kallade blocken kommer få majoritet. Det innebär att vi måste sträcka oss över blockgränsena så vi får ett anständigt samhälle och en anständig demokrati, sa statsminister Stefan Löfven strax innan vallokalerna stängde klockan åtta.

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys:

– Det här är ju på många sätt en katastrof för socialdemokratin. Om man spelar in att S får 25-26 procent, och backar med Miljöpartiet sedan förra valet, och alliansen ser ut att kanske blir större. Då kommer det här att innebära att vi får en högerpolitik i Sverige. Om det blir ett resultat åt det här hållet, då är det historiskt dåligt valresultat för Socialdemokraterna. Det måste leda till väldigt stora omprövningar för socialdemokratin.

– Politik man har fört, den politik man gått till val på, det måste man ompröva. Även om Stefan Löfven skulle landa i att han bildar en regering kan det inte vara så att man går vidare och bara glömmer detta. Det här är siffror som pekar mot ett helt annat samhälle där Sverigedemokraterna har var femte väljare. Vi har inte sett fördjupningar i det, men det kan vara så att SD också är största arbetarparti. Ett sånt här valresultat är en katastrof. VI kanske kommer höra röster som försöker urskulda detta, som säger att det här inte är så farligt, men det här är katastrof.

Redan vid 18-tiden började höga partiföreträdare att droppa in på Socialdemokraternas valvaka i södra Stockholm.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger att det finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering.

– Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han på väg in till valvakan.

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson Vänsterpartiet:

– Nu har det ju kommit två olika vallokalsundersökningar som visar två olika siffror.

– För vår del i Vänsterpartiet har vi gjort en väldigt bra valrörelse och det syns också i siffrorna, och det är bra. Men det är klart att det är stor skillnad om de rödgröna blir större än de borgerliga som vi var i TV4:s vallokalsundersökning. Det blir nog en lång natt.

Claes Thim, riksdagskandidat för S, elektriker och skyddsombud.

– Det var tråkigt att alliansen blev större. Jag hade hoppats på att de rödgröna skulle vara större, just för att kunna bilda regering. Socialdemokraterna är största parti, det är så klart kul, säger han om de första siffrorna från SVT:s Valundersökning.

Hur ser du på dina chanser att komma in i riksdagen?
– Det vet jag faktiskt inte. Det är många som har sagt att de röstat på mig och önskat mig lycka till. Men vi får se, det krävs ganska mycket. Det viktigaste för mig har varit att dra röster till partiet och lyfta arbetsmiljöbiten.

SVT:s vallokalundersökning