Nåt jubel är det inte. Mer avvaktade, en väntan. Snart är det skiftbyte vid Holmens bruk i Hallstavik, ett åttiotal ska gå på nattpasset. Men inne på fackförbundet Pappers fackexpedition som ligger precis utanför fabriksgrindarna har ett tiotal fackliga socialdemokrater samlats för att följa valvakan.

– Man vet inte hur det blir, det är på gränsen. Det räcker att det tippar lite nedåt, men vi vet i alla fall att sossarna blir största partiet. Men får vi inte majoriteten som behövs … då blir det svårt, säger Aleksandar Srndovic som är ordförande för Pappers avdelning 68 och sedan tolv år tillbaka sitter i kommunfullmäktige i Norrtälje.

På bordet står dillchips, champis, kaffe och ballerinakakor. SVT:s valvaka projiceras på en stor duk i fackexpeditionen.

Då de visar sig att Moderaterna kraftigt backar applåderar många. Pustar ut.

Dragica Srndovic, som är gift med Aleksandar, säger att hon inte är intresserad av politik. Hon vill bara att det ska vara ett bra samhälle, att vården ska fungera. Att hon inte ska bli kallad för namn då hon går ut i samhället. Men trots att hon säger att hon inte är politiskt intresserad satt hon länge och förde en debatt på Facebook i dag.

– Det blev ingen middag. Vi var tvungna att äta pizza i stället. Jag satt och debatterade med en som sa att hon skulle rösta på SD, säger hon.

När programledarna säger att FI balanserar på fyra procentspärren blir många glada.

– Hoppas de kommer in. Då blir det en socialdemokratisk regering. Då slipper vi SD, säger Taisto Hautala som jobbat på pappersbruket sedan 1975.¨

Att SD går fram ser alla som ett stort problem.

– Det sämsta som kan hända är om vi inte får majoritet och SD blir vågmästare, säger Aleksandar Srndovic.

Kommunalaren Christer Hallingström håller med:

– Ökade klyftor är världens bästa grund för att skapa osäkerhet och hat. Ju sämre ställt vissa har det, desto mer gynnar det SD som lovar blommor och gröna ängar. Men de har fel. De har inte fattat att vi behöver invandring för att klara oss.

Aleksandar Srndovic säger att det inte är konstigt att SD går framåt. Här i Hallstavik har Holmen gjort uppsägningar, vilket också drabbat underleverantörer. Kring 1 000 personer har blivit av med jobben sedan 2008.

– Alla på bruket som röstar på SD är inte rasister, för många är det främst en protest, säger Aleksandar Srndovic.

Sune Alm är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Norrtälje och jobbade på Holmens bruk i 26 år innan han gick i pension för tretton år sedan.

– Min förhoppning ikväll är att jag ska avsluta min politiska karriär med att vara ordförande i kommunfullmäktige.

Han säger att han jobbat hårdare denna valrörelse än någonsin tidigare. Ett borgerligt styre i landet i åtta år, och i kommunen i 16 år, har varit en stark drivkraft.

Då de första prognoserna rullar in har Socialdemokraterna drygt 31 procent på riksnivå.

Det är han missnöjd med.

– Jag hade hoppas på 35 procent. Men huvudsaken är att det blir en övervikt för de röd-gröna, säger han.

Lysrören släcks på fackexpeditionen. Tv-sändningen fortsätter. De första valdistrikten i Norrtälje är räknade. Men än så länge vet ingen hur det kommer att sluta.