Skillnaden mellan blocken ser ut att bli hårfin, enligt SVT:s valundersökning.

Men oavsett vilket block som blir störst är det samarbete som gäller efter valet.

Det menar Anna-Karin Hatt, vd för Almega och tidigare centerpartistiskt statsråd i regeringen Reinfeldt.

– Oavsett vilken regering vi får när regeringsbildningen är färdig så kommer det att krävas väldigt mycket kompromissförmåga och förmåga att bygga majoriteter i riksdagen, säger hon.

Anna-Karin Hatt tror att Sverige sannolikt får en period när det är oklart vilka som kommer att styra landet.

– Det som är viktigt för näringslivet och inte minst för tjänstesektorn är att osäkerhetsperioden blir så kort som möjligt och att regeringen som sen tillträder har en strategi för hur man ska kunna genomföra sin politik.

Var fjärde LO-medlem röstade på SD

Politik

– Vi har haft en mandatperiod nu med alldeles för lite reformer för att lägga grunden för framgångsrika företag och att göra det billigare och enklare att anställa. Den nya regeringen, oavsett hur den kommerse ut, måste ha ett tydligt fokus på att förbättra förutsättningarna företagen och inte minst tjänsteföretagen.

Per Hidesten är VD för Industriarbetsgivarna. Han hoppas också på att företagarfrågorna inte ska komma bort under nästa mandatperiod.

– Oavsett vem som bildar regering så är det viktigt att frågorna som berör företagen inte står still utan att det kommer en regeringsbildning där man tar tag i företagens viktiga frågor.

Skulle du vilja se blocköverskridande samarbeten kring de här frågorna?
– Breda överenskommelser är bra, givetvis, säger Per Hidesten.

Även Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, menar i en intervju i Dagens industri efter vallokalsundersökningen att bristen på en tydlig majoritet kan göra att viktiga reformer uteblir.

– Vi har ett antal viktiga reformer som skulle behövas göras på ganska tunga områden och jag är oroad att man inte ska mäkta med dem, säger hon till DI.

Hon menar att också att fokuset på vinster i välfärden har skadat Socialdemokraterna.

– Väljarna är klokare än så och tycker att det är andra frågor som är viktigare, säger hon till Dagens industri.