Gång på gång påstår Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att den starka jobbuppgång vi sett under den rödgröna regeringen endast handlar om subventionerade jobb.

Påståendet är enkelt kontrollerat. Och fullständigt fel.

Men det är ingen felsägning när Jimmie Åkesson påstår att jobbtillväxten består av subventionerade jobb. Det är ett högst medvetet brott mot det demokratiska samtalet där man respekterar fakta.

Och påståendet att alla nya jobb skulle vara subventionerade passar bra in i SD:s världsbild av att Sverige är på väg mot totalt sammanbrott.

Alltså säger Jimmie Åkesson det, vad fakta än säger.

Vad är då sanningen, den sanning som Jimmie Åkesson lätt kunnat ta del av om han velat. Jo, sanningen är att:

* Antalet sysselsatta 15 – 74 år har ökat med 313 000 personer mellan kvartal tre 2014 och kvartal två 2018.

* Sysselsättningsgraden har ökat från 66,4 procent till 68,4 procent under samma period.

* Vidare har antalet personer med subventionerade anställningar under samma tid, alltså under de rödgrönas styre, minskat med 8 000 personer, från 141 000 till 133 150. Av dessa utgörs 55 procent av lönestöd riktade till personer med funktionsnedsättning.

* Andelen med subventionerade anställningar hos den registrerade arbetskraften har samtidigt minskat från 3 % till 2,6 %.

Klara öppna fakta. Det är bara att titta efter.

Oviljan att lyfta fram dessa siffror delar Jimmie Åkesson med Alliansens partiledare, men det finns en viktig skillnad.

Övriga partiledare ljuger inte om att motsatsen är den riktiga.

Oftast brukar de i stället försöka bortförklara den starka och positiva jobbtillväxten med att Sverige befinner sig i en högkonjunktur eller så pekar de på enskilda reformer.

Men inte Jimmie Åkesson. Han drar till med motsatsen.

Och det här är som sagt helt medvetet hos SD-ledaren. Katastrofbilden måste till varje pris försvaras av Sverigedemokraterna för att visa hur viktigt det är att rösta fram Jimmie Åkesson och hans parti för att ställa allt tillrätta.

Och ganska snabbt har denna domedagsstämning, denna ihoptrollade fantasibild av Sverige fått sina logiska följder: vi ser nu dagligen SD-anhängare vräka ur sig skrämmande ord om landsförrädare och mycket aggressiva krav på riksrätt eller ännu värre föreslagna följder för de politiker som anses ha skapat denna undergångstillvaro där arbetslösheten är skyhög fast den inte är det, och där alla nya jobb är subventionerade fast de inte är det.

Som flera stora tidningar har visat de senaste dagarna fångas SD:s falska bild snabbt upp av en kader av fejkade konton på sociala medier som till stor del har sin bas i Putins Ryssland.

Det här är en strategi som är svår att värja sig emot när motståndaren vägrar acceptera fakta och får massiv hjälp från främmande makt.

För Jorden är inte platt eller ens till hälften platt. Jorden är rund. Och antalet personer med subventionerade anställningar har minskat, inte ökat.

Hur skyler då SD över att de medvetet förmedlar felaktiga fakta?

Jo, även här finns en medveten strategi som kan sammanfattas i meningen: Alla som förmedlar riktiga fakta ljuger.

Statistiska centralbyrån (SCB) ljuger och deras fakta kan sättas inom citattecken: ”fakta”, för att misstänkliggöra den.

TV ljuger, liksom radio, liksom tidningarna, liksom alla som har en annan åsikt i någon fråga och som lyfter fram fakta i stället för SD:s konstruerade domedagsbild.

För att förklara sin skepsis mot klimatförändringarna lanserade SD till och med den häpnadsväckande inställningen att SMHI skulle styras av en politisk agenda när de rapporterade att sommaren var onormalt het.

Men hur fånig SD:s lögnmaskin ibland tycks vara är den extremt farlig. Alla påståenden ingår nämligen i ett väl dirigerat angrepp mot vår demokrati.

Den senaste sanningen som Sverigedemokraterna är i färd med att förvandla till lögn är valförrättandet.

Partiet har centralt satt upp en Facebookgrupp där läsarna uppmanas att anmäla valfusk. Det kan tyckas lovvärt. Alla vill väl ha rättvisa val utan fusk.

Partiet kunde också konstatera att valmaterial från SD hade blivit försenat av Postnord, ett öde som i och för sig också drabbade Centern och Moderaterna och som många vanliga svenskar också haft erfarenhet av när det gäller kontakten med Postnord.

Men det viktiga är inte några försenade postutskick. I stället är strategin medveten och direkt hämtad från USA där Trumps valkampanj iscensatte liknande anklagelser både före, under och efter valet.

Även Trump fick, har det senare avslöjats, hjälp av Putins Ryssland för att iscensätta denna bild.

President Trump har efter valet fortsatt att hävda att valfusk förekom. Det uppenbara syftet är att undergräva själva tilliten till det demokratiska systemet.

Att förfarandet är en mycket medveten del av en större strategi visas också av att Vladimir Putins Ryssland inom ramen för den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE plötsligt drivit på för att få valobservatörer till det svenska valet 2018.

Med rysk hjälp är misstänkliggörandet av den svenska demokratin i full gång.

Följer Sverigedemokraterna den utlagda mallen för att fortsätta angripa den svenska demokratin även efter valet kommer det inte att dröja många timmar efter att valresultatet presenterats på kvällen den 9 september innan vi hör de första antydningarna från höga SD-företrädare om att det förekommit valfusk, hur valet än går.

Och en uppsjö av trollkonton från ryska trollfabriker kommer att bjuda in svenska SD-sympatisörer att sprida nyheten om valfusk, med uppmaningar om riksrätt mot landsförrädarna.

Mot detta kan bara sättas det som varit Sveriges signum, att förvalta fakta och verka för högsta möjliga öppenhet.

Och att övriga partier står eniga runt anständighet och fakta och inte lånar sig till att stödja ett parti som använder lögner som ett vapen mot demokratin.