Arbetet har gått igenom partiernas riksdagslistor i jakt på nya kandidater med LO-yrken som har listplaceringar som ger chans att faktiskt nå en riksdagsplats efter valet.

Exemplen är få, men finns exempelvis dessa kandidater:

Sofia Amloh, 32 år, Stålverksarbetare, Socialdemokraterna

Sofia Amloh arbetar på SSAB:s stålverk i Oxelösund. Hon önskar att fler inom politiken hade sin bakgrund i LO-leden. Foto: Henrik Witt/TT Bild

Varslen på stålverket väckte hennes politiska intresse på allvar för tio år sedan. Nu har Sofia Amloh chans att ta plats i riksdagen för Socialdemokraterna. 

Sofia Amloh hade arbetat ett par år på SSAB:s stålverk i Oxelösund när företaget varslade om uppsägningar. Då var Sofia Amloh färsk som fackligt förtroendevald.

På ett styrelsemöte diskuterades a-kassan, vad den som miste jobbet hade för skydd.

För drygt 20-åriga Sofia Amloh blev det ett uppvaknande, hon uppfattade att det fanns stora hål i a-kassans skydd som hon inte känt till.

– Och vi kunde inte göra något åt det, säger hon om de fackligas handlingsutrymme.

– Det var någonting som hade bestämts utanför de ramarna som vi rådde över. Spelreglerna hade satts i politiken. Då förstod jag verkligen vikten av politiken och att vi behöver påverka den för att få spelregler som är rättvisa, fortsätter hon.

Det har gått tio år sedan varselförhandlingarna. Sofia Amloh har fortsatt jobba fackligt, men har också haft lokala politiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Inför valet 2014 var hon valledare för IF Metall Sörmland. I våras var hon tjänstledig för att jobba med årets val på IF Metall centralt.

Samtidigt står hon på fjärde plats på Socialdemokraternas riksdagslista för valkretsen i Södermanland – om valresultatet blir detsamma som i förra valet tar hon plats i riksdagen.

Då skulle jag nog börja med att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda kopplingen mellan belastningsskador och psykosociala arbetsskador

Sofia Amloh

– Det är otroligt viktigt att vi har den bakgrunden i socialdemokratin, säger hon om sin arbetarbakgrund.

Hon önskar att fler inom politiken kom från LO-leden.

Om Sofia Amloh får en riksdagsplats tar hon sig an de frågor som behövs, betonar hon. Men helst skulle hon jobba med arbetsmarknadsfrågor.

Hon skrattar till inför frågan om vad hon gör om hon faktiskt kommer in och får kliva rakt in i arbetsmarknadsutskottet och tala för sin sak. Men svarar:

– Då skulle jag nog börja med att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda kopplingen mellan belastningsskador och psykosociala arbetsskador. Det finns tendenser till att många av våra fysiska symptom och sjukdomar faktiskt är psykosociala från början. Och det finns väldigt låg kunskap runt det.

Hon skulle också vilja ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram statistik över hur många som varje år omkommer till följd av arbetssjukdomar.

Hon säger att det så klart är pirrigt att tänka sig att sitta i riksdagen.

– Men känslan som tar över varje gång jag försätter mig i de tankarna är att jag är så redo.

Jessica Wetterling, 31, stödassistent, Vänsterpartiet

Jessica Wetterling ser arbetslivet som sin viktigaste fråga. Foto: Agnes Stuber

Jessica Wetterling toppar Vänsterpartiets lista för en av valkretsarna i Västra Götaland, i dag har kretsen en plats i riksdagen. I nuläget har hon en rad lokala politiska uppdrag.

Varför vill du sitta i riksdagen?
– Jag tycker det är viktigt att det finns folk från alla yrken där och att man kan representera hela Sverige. Jag hoppas att det finns en del som jobbar i den kommunala välfärden som känner att jag kan representera dem.

Är det en drivkraft i sig?
– Ja, absolut. Men jag har engagerat mig politiskt för att jag vill driva vissa frågor – som jag främst fått från mitt arbetsliv. Som att det ofta är otillräcklig bemanning. Jag vill driva på för att stärka resurserna till välfärden. Och jag har mött många kvinnor som får jobba kvar på 50 procent för att ha råd att leva när de går i pension. Så ska det inte vara, vi måste ändra pensionssystemet.

Vilken fråga är viktigast i valet 2018?
– Hur vi ser på arbetslivet. Om vi ska jobba ihjäl oss eller om vi vill ha ett samhälle där man kan göra annat än att bara arbeta. Samtidigt som många inte har jobb i dag jobbar andra jättemycket övertid. Jag önskar en ordentlig diskussion om arbetstidsförkortning.

Andra kandidater

Noria Manouchi och Linda Lindberg. Foto: Pressbild

Noria Manouchi (M), ledsagare. Står på andra plats, efter partiets gruppledare Tobias Billström, på Moderaternas riksdagslista för valdistriktet i Malmö.

Linda Lindberg (SD), florist. Står på tredje plats på Sverigedemokraternas riksdagslista för valdistriktet i Västra Skåne och på trettonde plats på en rikslista som SD också lägger fram.

• Under onsdagen lanserade IF Metall en sajt där väljarna kan söka efter industriarbetare som kandiderar för Socialdemokraterna i valet till kommun, landsting och riksdag.

Arbetsmarknaden på valsedlarna - vanligaste yrket: företagare

Sveriges Television har kartlagt vilka titlar som är vanligast på årets valsedlar. De har tagit med alla kandidater i riksdags- kommun- och landstingsval, även för partier som i dag inte har mandat. Undersökningen visar att:

• De vanligaste yrkestitlarna på valsedlarna är företagare/egenföretagare (3058), lärare/förskol-lärare (2 870) och ingenjör (1651).

• Den fjärde vanligaste yrkestiteln är undersköterska (1355).

• Hantverkaryrken är sällsynta. Exempelvis har endast 187 kandidater uppgett att de är snickare.

• Ungefär 53 000 personer kandiderar i valen och ungefär 43 000 av dem har uppgett någon titel på valsedeln.