För tre år sedan lovade Stockholmspolitikerna att ”fasa ut” anställningsformen allmän visstid.

Men fortfarande jobbar lika många kommunanställda – omkring 2 000 personer – i anställningsformen.

Karin Wanngård (S) är finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.

Hon menar att staden, i dag, har bättre koll på allmän visstid än tidigare.

– Tyvärr så ser vi ingenting i numerären men det gör vi procentuellt eftersom vi anställer fler. Och vi missbrukar inte anställningsformen. Däremot kan man ha synpunkter på att det inte gått tillräckligt fort.

Karin Wanngård förklarar stora delar av siffrorna med tillfälliga biståndsbeslut inom barnomsorgen och skolan.

2 000 på allmän visstid i röda Stockholm

Nyheter

Trots det tror hon att Stockholm kan landa nära noll i antalet, oavsett om anställningsformen tas bort eller ej, vilket är ett av Socialdemokraternas vallöften.

– Det kan finnas enskilda individuella förklaringar till vissa, men målsättningen är att de som går på allmän visstid och vill ha fast anställning ska kunna inleda en dialog och förhoppningsvis få en lösning på det. Men det handlar ju om att följa upp alla i staden och det är personalborgarrådets uppgift.

Torun Boucher (V) är vikarierande äldre- och personalborgarråd. Hon menar att det varit tuffare än de trodde att fasa ut allmän vistid.

– Det är ju en utmaning. Staden består av 14 stadsdelar och ganska mycket av arbetet är delegerat. Dessutom är det avtalsstyrt från SKL och lagstiftningen finns ju fortfarande kvar, så alla som anställer enligt allmän visstid gör ju allting helt korrekt fortfarande, säger hon.

Allmän visstid lika vanligt i röda och blå kommuner

Nyheter

Hon menar, liksom finansborgarrådet, att staden har bättre koll på vilka som går på allmän visstid i dag, jämfört med tre år sedan.

Enligt henne är det också på gång att skapa en vikariepool för barnskötare i stadsdelen Norrmalm.

Har ni politiker cheferna med er i den här frågan?
– Vi har förstått att det har funnits en viss tveksamhet kring det här med pooler men nu verkar ju den poletten långsamt rulla ner, att det kanske är en smart idé. Men jag tror framför allt att det handlar om att öka kompetensen kring bemanningsekonomin. Ganska många förvaltningschefer tror att allmän visstid är billigare. Det ser vi, bland annat i äldreomsorgen, att det inte är, säger Torun Boucher.