Resultatet har försenats på grund av tekniska problem, inte på grund av någon ”konspiration”, uppger en företrädare för valmyndigheten i Pakistan.

– Det ligger ingen konspiration eller någon typ av press bakom fördröjningen av resultaten. Förseningen beror på att resultatöverföringssystemet har kollapsat, säger Babar Yaqoob vid landets valmyndighet, under natten lokal tid.

När rösterna från 47 procent av vallokalerna är räknade pekar det mesta mot att Imran Khans PTI gör ett starkt val, skriver pakistanska tidningen Dawn. PTI ser ut att kunna få 114 platser i nationalförsamlingen, och skulle därmed bli överlägset största parti. Det är dock en bra bit upp till de 137 mandat som krävs för att bilda egen majoritetsregering.

Regerande PML-N är näst störst med 64 platser.

Dött lopp i Pakistans parlamentsval

Global

Anhängare till Khan firar redan segern, trots att det alltså ser ut som att PTI inte kommer att nå upp till egen majoritet. Partiet kommer därför antagligen att behöva hitta koalitionssamarbeten med mindre partier.

Partiets talesperson Fawad Chaudhry twittrar ”Grattis till landet för ett nytt Pakistan! Premiärminister Imran Khan”, trots att partiet inte officiellt utropat segern.

Shehbaz Sharif, ledare för PML-N, säger att hans parti inte godtar valresultatet, redan innan det har offentliggjorts.

– Det är ett så uppenbart fusk att alla brister ut i gråt. Det de har gjort i dag kastar Pakistan 30 år tillbaka i tiden, säger Shehbaz Sharif vid en presskonferens i Lahore.

PML-N har under flera veckor anklagat landets militär för att försöka rigga valet till förmån för Imran Khan.

Hundratusentals poliser och militärer hade placerats ut vid vallokaler efter att landet drabbats av en rad attacker på senare tid. Trots det dödades 31 personer i en explosion vid en vallokal i staden Quetta på onsdagsmorgonen.

IS har sagt sig ligga bakom attacken enligt ett uttalande via propagandaorganet Amaq.

Jihadiströrelsen har även tagit på sig ett attentat tidigare i juli då 149 människor dödades vid ett valmöte.

Imran Khan

65-årige Imran Khan var en nationalhjälte långt innan han beslutade att ge sig in i politiken. Han föddes i en välbeställd familj i Lahore och utbildade sig i England. Det var också där cricketkarriären tog fart.

1971 gjorde han som 18-åring landslagsdebut för sitt Pakistan. 1982 tog han över lagkaptensbindeln. Tio år senare, efter att ha lett landet till seger i cricket-VM 1992, avslutade han karriären.

1996 grundade Khan partiet Pakistans rörelse för rättvisa, PTI. Han profilerade sig tidigt som en skarp kritiker av korruption och USA:s drönarkrigsföring i Pakistans stamområden.

Khans popularitet till trots tog det lång tid att bygga upp en väljarbas. Efter ett misslyckat val 2017 och en bojkott 2008 lyckades han 2013 slutligen ta en plats i parlamentet.

Att PTI nu tycks ha gjort ett succéval innebär att Khan lyckats rubba de två dynastier – familjerna Bhutto och Sharif – som under flera decennier dominerat Pakistans politiska liv. En bedrift kritiker menar att han uppnått genom att alliera sig med landets mäktiga militär.

Bland annat stödde Khan general Pervez Musharrafs militärkupp 1999, med motiveringen att militärstyre skulle kunna sätta stopp för korruptionen.

Källa: Arbetet