Nära 800 000 poliser och militärer har placerats ut vid mer än 85 000 vallokaler runt om i landet, sedan valspurten kantats av en rad attacker som krävt över 180 människors liv.

Händelserna verkar dock inte ha avskräckt företagaren Maryum Arif, den första väljaren att lägga sin röst på onsdagsmorgonen vid en vallokal i staden Lahore.

– Säkerhetssituationen är bra här, säger hon till nyhetsbyrån AFP, och uppger att hennes röst tillfaller regeringspartiet PML-N.

– Det har tjänat Pakistan väl.

PML-N kan bland annat luta sig mot en god ekonomisk tillväxt och en ström av utländska investeringar under partiets år vid makten.

Men skandalen kring den tidigare ledaren och premiärministern Nawaz Sharif, som för några veckor sedan dömdes för korruption, har skakat partiet. Dess kampanj har sedan dess i stället letts av Nawaz Sharifs bror Shahbaz Sharif.

Malala Yousafzai tillbaka i Pakistan

Global

Skandalen har gett ytterligare skjuts åt den tidigare cricketstjärnan Imran Khans parti PTI. Han har gått till val på storslagna löften som att utrota korruptionen, ta tag i miljöproblem och bygga en välfärdsstat enligt islamiska principer.

– Imran Khan är vårt enda hopp om att kunna förändra landets öde. Vi är här för att ge vårt stöd till honom i kampen mot korruptionen, säger den 31-åriga väljaren Tufail Aziz till Reuters, efter att ha lagt sin röst i en vallokal i staden Peshawar.

Khans kampanj har dock svärtats ner av anklagelser om att landets mäktiga militär slutit upp bakom honom och försökt svänga valet till hans fördel, vilket dock tillbakavisats av militären.

Enligt de sista opinionsmätningarna ser läget ut att vara mycket jämnt mellan PTI och PML-N.

Regeringspartiets andra starka utmanare, partiet PPP, har halkat efter under valspurten — men kan få en viktig roll som vågmästare i parlamentet.

Av Pakistans runt 207 miljoner invånare är omkring 106 miljoner registrerade som röstberättigade. Vallokalerna håller öppet fram till klockan 15 svensk tid och valresultatet väntas stå klart natten mot torsdagen.

Partierna i parlamentsvalet

I valet i Pakistan den 25 juli står alla de 342 platserna i nationalförsamlingen på spel. Det finns ett stort antal småpartier men maktkampen kommer sannolikt att stå mellan de tre stora:

Muslimska förbundet (PML): Konservativt parti som ledde självständighetsrörelsen och står militären nära. Förhållandevis USA-vänligt. Har flera gånger splittrats, den största fraktionen är PML-N som vann det förra valet 2013. PML-N leddes av Nawaz Sharif, som i och med valsegern blev premiärminister. Han tvingades dock att avgå förra sommaren efter korruptionsanklagelser som kommit fram i Panamadokumenten och dömdes till fängelse i början av juli i år. Partiet leds nu av hans bror, Shehbaz Sharif. Symbol: tiger.

Lätt vänsterinriktade Pakistanska folkpartiet (PPP): Ursprungligen ett socialistiskt och nationalistiskt parti som har rört sig mot den politiska mitten. Grundades på 1960-talet av Zulfikar Ali Bhutto. När denne avrättades tog dottern Benazir Bhutto över. Hon mördades under valkampanjen 2007 och nu är hennes och expresident Asif Ali Zardaris son Bilawal Bhutto Zardari ordförande. Han var för ung för att kandidera till parlamentet vid det förra valet men ställer upp i år, 29 år gammal. Symbol: pilbåge.

Pakistans rörelse för rättvisa (PTI): Brukar beskrivas som en sociopolitisk rörelse, ett mittenparti som kämpar mot korruption och vill se utbildningsmöjligheter för alla. Viss populistisk framtoning, lockar många unga. Grundaren och ledare Imran Khan har varit starkt kritisk mot USA och dess drönarkrigföring. Symbol: cricketslagträ.