Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Malala, fredspristagare från Pakistan och förkämpe för flickors rätt till utbildning, har återvänt till sitt hemland för första gången sedan hon sköts i huvudet, när hon var på väg hem från skolan 2012, ett dåd som talibanerna tog på sig.

Under torsdagen reste hon tillbaka till Pakistan tillsammans med sina föräldrar.

Detaljerna kring hennes resa har hållits hemliga men en regeringskälla säger att hon kommer att stanna i fyra dagar och träffa Pakistans premiärminister Shahid Khaqan Abbasi.

Malala blev efter mordförsöket inte bara en av de aktivister som hela världen lyssnar till utan också FN:s hittills yngsta fredssändebud.

2014 mottog barnrättsaktivisterna från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien Nobels fredspris.

Hon är den hittills yngsta fredspristagaren.

I hemlandet Pakistan går synen isär om Malala. Många hyllar hennes insats medan vissa konservativa ser hennes aktivism som ett sätt att smutskasta landet.

20-åringen behandlades efter mordförsöket 2012 på ett sjukhus i Birmingham, Storbritannien och fortsatte sedan sina studier där. Hon studerar nu vid universitetet i brittiska Oxford.

Malala Yousafzai

• Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon blev känd när hon för BBC:s räkning under pseudonym bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister.

• Den 9 oktober 2012, när hon var på väg hem med en skolbuss, sköts hon i huvudet. Talibanerna tog på sig mordförsöket, men ingen greps i samband med dådet.

• Hon flögs till Storbritannien för specialistvård.

• 2013 gavs hennes bok Jag är Malala ut. Titeln är ett svar på den fråga som talibanen som sköt henne ställde, nämligen Vem är Malala.