Konkreta jobbförslag

Isabella Lövin återupprepade Miljöpartiets förslag från tidigare under dagen om att höja den svenska självförsörjningen av livsmedel från 50 till 80 procent. Syftet med förslaget är inte specifikt jobben utan att förbättra krisberedskapen i landet, men språkröret Gustav Fridolin (MP) sa under presskonferensen till Arbetet att förslaget skulle leda till fler jobb inom jordbruket.

Pratade mest om

Klimatet och miljön. Isabella Lövin målade upp en hotfull bild av framtiden med utgångspunkt i det varma vädret och torkan som präglat början av sommaren.

– Om vi fortsätter med ”business as usual” kan Skandinavien bli upp till sex grader varmare, sa klimatministern som också uppmanade väljarna att rösta på sina barn i stället för sig själv. Hon anklagade också de borgerliga partierna för att inte ha någon klimatpolitik och att de vill skära i de satsningar hon och Miljöpartiet lagt fram under mandatperioden.

Yrkesgrupper i fokus

Svenska bönder som partiet vill ska satsa ekologiskt och göra Sverige mer självförsörjande.

– Böndernas problem är vårt problem. Mat växer inte på Ica, sa Isabella Lövin i talet.

Alibi från verkligheten

Den gotländske fårbonden Kjell Nilsson som Isabella Lövin träffade i veckan. Han har, enligt ministern, för första gången behövt stödutfodra sina får och kan tvingas nödslakta dem för att fodret inte räcker. Det på grund av den långvariga torkan.

Starkaste applåder

Som de flesta andra partiledare under Almedalsveckan ägnade Isabella Lövin en del av sitt tal åt Sverigedemokraterna och det hon menar är en framväxande högerpopulism i Sverige och Europa. När hon slog fast att ”det finns ingen demokratisk rasism, släpp inte in högerextremisterna i värmen”, hördes en av talets största applåder.