Miljöpartiet vill att mer av maten vi äter i Sverige ska produceras av svenska bönder. Det för att förbättra beredskapen vid kriser.

I dag är Sveriges självförsörjningsgrad omkring 50 procent, en siffra partiet vill få upp till 80, berättar språkröret och klimatminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens i Almedalen på söndagsmorgonen.

– Vi måste förbereda oss på att vi inte längre kan vara säkra på att importera 50 procent av den mat vi äter i Sverige, säger hon och hänvisar bland annat till den torka som just nu plågar Sveriges bönder och jordbruk.

För att nå det målet vill partiet öka omställningsstöden till ekologisk produktion som man menar oftare använder svenska råvaror i produktionen.

Man vill också införa stöd för produktion av inhemskt proteinfoder och satsa på fler kurser om ekologisk produktion på landets universitet och högskolor.

Enligt språkröret Gustav Fridolin (MP) kan det att leda till att fler jobbar inom det svenska jordbruket i framtiden.

– En av anledningarna till att vi behöver utbilda fler är att det här kan innebära att vi behöver fler jordbruksföretag och definitivt fler människor som jobbar i jordbruket. Om vi ska tillverka mer av maten vi äter i Sverige själva snarare än att importera den så innebär det fler arbeten, säger han till Arbetet.