Att vara passionerad över något kan ta sig många fina uttryck, och en hel del fula. Ta mig som exempel.

Jag har varit Star Wars-fantast sedan sjuårsåldern.

För min del har det inneburit ett stundtals intensivt samlande, läsning av romaner som byggt vidare på Star Wars-sagan och att tillbringa tid i galaxen långt, långt bort med hjälp av både digitala och analoga spel.

För andra har det blivit liv och död.

Det senaste exemplet är Kelly Marie Tran, som spelade Rose i The Last Jedi.

Efter en lång hatkampanj från vredgade nördar som ogillade hennes rollfigur i filmen, har hon slutligen stängt ned sitt Instagramkonto.

Kvar finns endast en profilbild och informationen: ”Afraid, but doing it anyway.”

Vänder jag blicken bort från Star Wars-fansen ser jag hatande nördar även i övriga fandoms

Daniel Lehto

Det handlar om missnöjda nördar som i besvikelse över att den nya Star Wars-filmen inte föll dem i smaken valt att peka på några faktorer de tror spelat en avgörande roll.

Och Kelly Marie Trans rollfigur Rose var en sådan. På Youtube finns videos med en man som köpt på sig en mängd Rose-figurer och i över en timme sitter och sliter upp dessa på olika nonchalanta sätt varpå figuren slängs undan.

Tillsammans med hatarna på Kelly Maries Instagram blev det förmodligen för mycket.

Hur mycket hat och hot ska en skådespelare behöva stå ut med för att vuxna bebisar inte kan ta att de vuxit ifrån franchisen? Svaret är naturligtvis: inget alls.

När Chewbacca blev dödad i en roman mordhotades författaren R A Salvatore.

George Lucas som skapat Star Wars har fått utstå mycket skit från så kallade fans som tycker att de har mer rätt till Star Wars än vad han hade.

Jake Lloyd som spelade Anakin Skywalker som barn och likaså Hayden Christensen som spelade den vuxna Anakin Skywalker har också fått ta emot mycket ovett.

Dessa så kallade fans ska ha det på sitt sätt eller inget sätt alls. Star Wars är deras och det är de som är de egentliga fansen.

Och i och med nystarten av Star Wars med The Force Awakens vaknade en ny grupp hatare: Sexisterna och rasisterna.

Det är för mycket kvinnor i filmerna, det är för mycket politisk korrekthet. För mycket nytt. För mycket gammalt. Och alla dessa grupper förenas och hatar tillsammans, vilket får resultatet att skådespelare som Kelly Marie Tran flyr fältet.

Samtidigt som jag blir förbannad ska man komma ihåg att det fortfarande är en mycket liten del av fandomen som är hatare.

Hur mycket hat och hot ska en skådespelare behöva stå ut med för att vuxna bebisar inte kan ta att de vuxit ifrån franchisen? Svaret är naturligtvis: inget alls

Daniel Lehto

Men hatarna är högljudda. Och det tycks inte finnas något som kan blidka dem.

Vänder jag blicken bort från Star Wars-fansen ser jag hatande nördar även i övriga fandoms. Doctor Who, som i den nya säsongen är en kvinna, är ett gott exempel.

Arga och besvikna fans hatar på sociala medier och förtvivlade föräldrar undrar vad deras söner nu ska ha för manliga förebilder.

Barndomar då förstörs av Ghostbusters nu, för på något sätt verkar detta retroaktivt trettio år tillbaka i tiden.

Och jag blir så trött, känner mig gammal. Det är alltså vuxna människor vi pratar om, som tappar sans och vett för en berättelse som inte blir som de vill.

Det är med andra ord kanske inte så konstigt att samhället är så polariserat som det är i dag, när vi inte ens kan ta oss tid att njuta av en film – eller om vi inte gillar den – rycka på axlarna och gå vidare?

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag står med Kelly Marie Tran. Det borde du också göra.