Ett av Socialdemokraternas vallöften handlar om omställning i arbetslivet, ett löfte som presenterades i maj när partiet lade fram sin handlingsplan för en tryggare arbetsmarknad.

Det handlar bland annat om att arbetsmarknadens parter och staten behöver ta fram nya modeller för att de som redan jobbar ska kunna utveckla sin kompetens.

En möjlig väg att gå, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, är att låta a-kassan även rikta sig till dem som jobbat en längre tid och behöver studera vidare.

Hennes tanke är att man tar tjänstledigt medan man studerar.

– För många mitt i livet är studiemedlet ofta på en för låg nivå för att du ska kunna klara din ekonomi och många drar sig för att skuldsätta sig. Och man kanske redan har slut på sina studielån när man är i vuxen ålder, säger Ylva Johansson till Arbetet och tillägger:

– För många i LO-yrken kanske det inte i första hand blir tal om heltidsstudier utan man kanske vill plugga en dag i veckan eller på halvtid.

Därtill skulle parterna kunna avtala om mer förmånliga villkor, anser hon.

– Säg att du får rätt till det här via a-kassan och du har jobbat i tio år. Då får du två månaders studier, kanske. Och så kan parterna avtala om att de lägger till en månad till, till exempel, eller ger högre ersättning.

Även individen står för en del i den här modellen, tillägger ministern, delvis eftersom man måste vara medlem i en a-kassa.

Ministern poängterar att detta ännu inte är ett skarpt förslag och att det kan finnas fler möjliga lösningar.

– Jag vet att en del har synpunkter och säger ”Men vad händer då med själva arbetslöshetsförsäkringen?”. Men jag hävdar då att vi får en riktig omställningsförsäkring.

– Det här är en diskussion jag vill få igång om hur vi ska kunna rigga ett bra system. Jag tror att det här kommer att bli ett av de viktiga områdena under nästa mandatperiod. Många yrken kommer ju att försvinna och då handlar det om att man ska kunna ställa om innan man blir arbetslös men också för att kunna hänga med i utvecklingen.

Att frågan om omställning i arbetslivet är het har märkts under den pågående Almedalsveckan i Visby.

Under måndagen presenterade Moderaterna ett förslag om att göra det möjligt för universitet och högskolor att sälja mer uppdragsutbildningar till företag som vill kompetensutveckla sina anställda.

Därtill vill partiet att företag och privatpersoner ska kunna dra av delar av kostnaderna för utbildning.