Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

På torsdagen håller FN:s säkerhetsråd krismöte.
Bilder av kolerasjukhuset, som Läkare utan gränser (MSF) publicerar på Twitter, visar hur det bara finns spillror kvar av byggnaden.

Enligt organisationen förstördes en akutavdelning helt och en intilliggande observationsavdelning blev illa tilltygad i bombräden i måndags, som ska ha utförts av den saudiskledda alliansen.

Kolerasjukhuset ligger i staden Abs 15 mil norr om al-Hudaydah (Hodeidah). Det hade ännu inte öppnat för patienter, utan skapats som en förberedelse inför en koleraepidemi som MSF räknar med kommer att bryta ut i landet. Inga människor kom därför till skada.

MSF fördömer bombdådet och kallar det en del av ”ett oroande mönster” av attacker mot sjukhus i Jemen.

Enligt organisationens egna uppgifter ska sjukhuset koordinater ha delats en lång rad gånger med det saudiarabiska försvarsdepartementet, något som på Twitter tillbakavisas av Saudiarabiens ambassad i USA.

Byggnaden hade också en tydlig MSF-logotyp på taket.

Svälten är svår i Jemen och över 22 miljoner människor är i behov av någon form av hjälp, enligt FN. Trots de uppblossade striderna försöker FN att få in i de sista nödleveranserna till hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah). Staden är en viktig hamn för att ta in hjälpsändningar till Jemens civilbefolkning.

”Vi är i ständig kontakt med alla parter för att förhandla fram lösningar för al-Hudaydah”, säger FN:s Jemensändebud Martin Griffiths i ett uttalande.

På onsdagen håller FN:s säkerhetsråd sitt andra krismöte denna vecka om den förvärrade situationen i landet. Mötet hålls bakom stängda dörrar.

Martin Griffiths säger att han fortsätter att förhandla för att hålla hamnstaden öppen och uppmanar alla parter att vara återhållsamma. USA:s försvarsminister Jim Mattis ger Martin Griffiths sitt starka stöd för att få konfliktens parter till förhandlingsbordet, enligt ett uttalande från Pentagon.

Slaget om al-Hudaydah (Hodeidah) spås bli det största sedan kriget i Jemen inleddes för över tre år sedan. I helgen rasade kriget bara några mil utanför stadens utkanter. Minst 22 Huthirebeller och tre regeringstrogna soldater har dödats i onsdagens strider, enligt sjukvårdskällor.

Minst fyra soldater från Förenade arabemiraten (UAE) — som ingår i den saudiskledda alliansen — har dödats i angreppet mot hamnstaden, uppger UAE:s militär.

 

Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebeller mot honom, och dödade honom den 4 december.

Det pågående anfallet mot staden al-Hudaydah riktades inledningsvis mot stadens flygplats och det inleddes efter det att regeringsstyrkan fått klartecken från den militärallians som leds av Saudiarabien. Den saudiskledda alliansen hävdar att Huthirebellerna använder al-Hudaydah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah. Staden är landets kommersiella hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsleveranser passerar dess hamn.