Fler sympatiserar med Sverigedemokraterna, färre med Socialdemokraterna. Det visar SCB:s partisympatimätning uppdelad på olika grupper.

I gruppen som definieras som arbetare säger sig 39,3 procent sympatisera med Socialdemokraterna. En nedgång med 7 procentenheter från förra mätningen.

Samtidigt har andelen arbetare som uppger att de ligger närmast Sverigedemokraterna ökat, från 17,1 till 21,3 procent.

SCB-mätningen släpptes i dag, måndag, och är den sista före valet. Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, säger att hon inte är helt förvånad över resultatet.

– Det har blivit en väldig ensidighet, inte bara runt invandringsfrågan utan det har handlat mycket om en alldeles för mörk bild av Sverige och vart vårt samhälle är på väg. När man pratar om invandringsfrågor och debatten kretsar kring det så är det ett parti som vinner på det och det är SD, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att hon märker av suget efter att prata om andra frågor, som välfärden, strejkrättsutredningen, pension och anställningsvillkor, när hon och andra som jobbar med valkampanjen är ute på arbetsplatser och pratar med medlemmar.

– Vi känner fortfarande att vi har en bra strategi i vårt valarbete och det kommer vi att hålla i.

Partisympatiundersökning för gruppen arbetare – stöd för S och SD sedan november 2014

Hittills har 100 000 samtal till väljare hunnits med. 400 000 återstår för att LO ska nå sitt kampanjmål.

– Vi märker när vi är ute att det är många som ändå är osäkra och det ser vi både i egna undersökningar och i SCB. Så det är en hög andel osäkra medlemmar och medborgare, och framför allt bland kvinnor, säger hon.

Bland LO-medlemmarna är det nu 38,5 procent som sympatiserar med Socialdemokraterna, i november 2017 var siffran 46,4.

– Vi kommer inte att justera i vårt mål, vi har ett mål om att drygt 50 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna och det är jag fast övertygad om att vi kan ro hem.

Hon välkomnar Socialdemokraternas tiopunktsprogram om arbetslivet som presenterades nyligen och som bland annat innehöll stopp för allmän visstid och hyvling.

– Det gillar vi, nu handlar det om fackliga frågor.

Stödet för S rasar bland arbetare

Politik

Förutom fokus på invandringsfrågan i debatten menar Therese Guovelin att det även kan finnas andra skäl till att personer i LO-kollektivet sympatiserar med SD.

– Man kan också se människor som känner att ”det går bra för Sverige men jag känner mig lite vilsen. Det går inte riktigt bra för mig.”. Då kanske man börjar att vackla. Därför är vårt uppdrag så otroligt viktigt.