Läs rubriken igen. Jämför sedan med det budskap som finns i en mängd media i dag.

Skillnaden är stor. Det budskap som trummas ut är att de rödgröna har gjort sitt. Att Socialdemokraterna störtdyker och att något annat än regeringsskifte är otänkbart.

Men det är inte vad SCB:s partisympatiundersökning visar. Visst backar Socialdemokraterna, med 2,7 procent sedan valet 2014, men ställningen mellan blocken är stabilt till de rödgrönas fördel, hur otroligt det än kan låta när vi samtidigt hör alla brösttoner som i dag förklarar de rödgrönas undergång.

Enligt SCB:s undersökning skulle KD åka ur riksdagen om det var val i dag, med endast 2,9 procent av rösterna.

Resultatet för de övriga blir 40,0 procent för de rödgröna och 35,7 procent för Alliansen. Sverigedemokraterna får 18,5 procent av rösterna. Att tyda dessa siffror till en Alliansseger över de rödgröna är helt enkelt fel.

Även om vi nu skulle räkna med KD:s siffror för att få en heltäckande bild av opinionen – de är ju en del av Alliansens väljare – så blir de rödgrönas seger tydlig även här. Siffrorna blir då fortfarande 40,0 procent för de rödgröna och nu 38,6 procent för Alliansen.

S backar och SD går framåt i SCB:s undersökning

Politik

Fortfarande gäller alltså att de rödgröna leder i opinionsmätningarna. Och den stora frågan inför valet är vad Alliansen då gör.

Kommer Alliansen att acceptera valet, eller kommer de att begära hjälp av det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna, som just nu offentligt diskuterar vad de ska göra med ”illojala” invånare om de tar makten.

Den gigantiska storm av påståenden om de rödgrönas förlust som nu täcker våra tidningssidor får ses som ett försök att blidka opinionen att rösta rätt genom att gång på gång upprepa ett önskat valresultat.

Ungefär som regndans där man skvätter vatten på varandra för att visa molnen hur de ska agera.

Verkligheten är dock att SCB:s partiundersökning som presenterades i dag visar en fortsatt klar övervikt för de rödgröna.