SCB:s partisympatiundersökning maj 2018

För Socialdemokraterna är utgångsläget den här gången är värre än på mycket länge.

De senaste 25 åren har partiet fått en högre siffra i SCB:s majmätning än vad som sedan blivit valresultat.

I maj 2014 fick partiet 35,3 procent i SCB men slutade på 31,0 i valet. 2010 var majsiffran 33,8 procent och valresultatet 30,7 procent.

I SCB:s senaste mätning i november förra året gick S fram och fick 32,6 procent, vilket var bättre än såväl mätningen innan som valresultatet. Men sedan har något hänt.

Sedan årsskiftet har partiet tappat i mätning efter mätning och i de senaste i just maj, före dagens SCB-mätning, har partiet legat runt historiskt låga 25 procent.

Givet den negativa trenden med nedgång från maj till valet blir dagens mätning en rysare för Socialdemokraterna.

I dagens mätning redovisas svar på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”. Därtill redovisas väljarflöden mellan partierna, samt nedbrytningar på kön för hela landet och åtta regioner.

Nästa måndag kommer resultaten på frågan vilket parti du sympatiserar med, vilket innehåller nedbrytningar på bland annat ålder och yrke.

Här får man svart på vitt om S lyckats locka tillbaka några LO-väljare från SD.

Även de tre partierna runt riksdagsspärren, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, har inväntat dagens mätning med oro.

Partisympatiundersökningen i maj 2018 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 8 951 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Svar från dessa personer samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Owe Nilsson/TT