RECENSION. Det politiska livet står i fokus i Det gäller livet – en biografi om Gudrun Schyman.

Schymans energi och kamplust beskrivs som en aldrig sinande energikälla, genom uppgångar och motgångar är hon ”som en teflonpanna av högsta kvalitet. Allt rinner av henne”.

Vi följer henne från barndomen med en alkoholiserad far och en mor som gör allt för att hålla ihop familjen både emotionellt och ekonomiskt.

Moderns outsinliga arbete i hemmet är det som Schyman senare förstod var kvinnors ”emotionella arbete”.

Det hon som talesperson för FI beskriver som ”vård-av-frisk-man-i-hemmet”.

Berättelsen om Schyman är en resa genom Sverige, från mitten av 1900-talet fram till i dag.

Schymans ”lyckade” klassresa beskrivs dels som något fantastiskt, att gå från ett enkelt arbetarhem till att bli partiledare.

Men också något som möjliggjorts tack vare samhällsförändringar.

Det är Schymans generation som gjort bostadskarriär, haft möjlighet till trygga anställningar och kunnat känna hopp inför framtiden

Zina Al-Dewany

Tillgången till jobb gav Schyman möjlighet att inte bara flytta ifrån en alkoholiserad fader, det var även där hon fick uppmuntran att söka sig till högre studier.

När hon studerar vid Socialhögskolan utan gymnasieexamen är det tack vare den breddade antagningen till högskolan.

Schyman rider på den feministiska vågen. När den växer, växer även hennes inflytande.

För mig som är född på 1990-talet är inte Schymans egen klassresa särskilt drabbande.

Kanske för att min generation gjort en ”klassresa” nedåt i jämförelse.

Det är Schymans generation som gjort bostadskarriär, haft möjlighet till trygga anställningar och kunnat känna hopp inför framtiden.

I dag har få sett röken av ett förstahandskontrakt. Kampen för en extra semestervecka och kortare arbetstid är fantastisk, om man har en anställning.

Klass spelar allt större roll, både för högre studier och förväntad livslängd. Och feminismen tar hela tiden ett steg fram och två tillbaka.

Det var inte längesen våldtäkter bortförklarades med att kvinnor är för otydliga i sitt ”nej”. I dag förklaras de som ”ett importerat problem”.

Trots att Det gäller livet är en biografi om Gudrun Schyman kommer vi aldrig särskilt nära huvudpersonen.

Oavsett om det handlar om faderns alkoholmissbruk eller hennes eget, när hon talar ut i tv eller när hon avgår från Vänsterpartiet på grund av misstänkt skattefusk.

Vi följer hennes liv genom författarens egna politiska glasögon. Vem personen Schyman egentligen är förblir ett mysterium.

Biografi

Det gäller livet – en biografi om Gudrun Schyman

Johanna Palmström

Leopard förlag