LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson höll i dag på morgonen pressträff i Göteborg med anledning av första maj.

Där upprepade han att LO vill se ökade statsbidrag till kommuner och landsting med 70 miljarder kronor under den kommande mandatperioden. Satsningen borde delvis finansieras med ett skatteskifte.

– I dag har vi nästan inga skatter som riktar sig mot dem som har bäst inkomster. I dag betalar du högre skatt om du tjänar dina kronor som undersköterska än om du spekulerar på Stockholmsbörsen, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Med anledning av höstens uppmärksammade Metoo-debatt vill LO också se en satsning mot otrygga anställningar.

– Det finns en direkt koppling mellan otrygghet på arbetsmarknaden och att man blir utsatt för sexuella trakasserier, förklarade Thorwaldsson.

LO radar upp fem krav inför nästa mandatperiod, som alla siktar in sig på otrygga anställningsformer och för att förbättra i främst kvinnodominerade branscher.

– För det första är det en räcka saker som direkt stärker dem som har deltids- eller visstidsanställning. Vi vill stärka rätten för dem att säga upp sig på dagen om de erbjuds en tillsvidareanställning.

Bland de övriga punkterna finns exempelvis ett stopp för så kallad allmän visstid, något som LI drivit tidgare, och sms-anställningar. LO vill även se en förändring av pensionssystemet.

– Det börjar bli akut. Löser inte riksdagens partier detta, så kommer vi att tvingas att göra det här i egna avtalsrörelser och då får vi ta det i löneutrymmet i stället.

Förutom pensionssystemet vill LO lägga speciell vikt på kvinnorna inom den närmaste framtiden.

– De kommande åren är det kvinnorna som ska få störst utrymme. Vi har börjat rå på kvinnolönerna, det ser väldigt bra ut. Nu ska vi ta oss an de dåliga arbetsvillkoren. Kvinnorna ska inte behöva ha ett skitarbetsliv.

Det är satsningen på att förbättra situationen för de kvinnliga LO-medlemmarna som är det centrala i första maj-budskapet, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

– Jag missunnar inte männen någonting, men skillnaden mellan vad en byggnadsarbetare och en undersköterska upplever i sitt arbetsliv just nu är gigantisk, säger han.