Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har fått mötestillstånd på en parkeringsplats i Boden den första maj.

Nu har fackförbundet Handels överklagat till polisen, skriver Norrländska Socialdemokraten NSD.

Detta eftersom samlingstiden för NMR är samtidigt som den närliggande butiken håller öppet. Det regionala skyddsombudet Maria Andersson Nordström, som även är ombudsman i Luleå, överväger att lägga ett skyddsstopp på butiken.

– Som regionalt huvudskyddsombud har jag mandat att stänga en arbetsplats om jag upplever att det finns en för stor oro och fara för dem som jobbar där, säger hon till NSD.

Maria Andersson Nordström påpekar också att det kan påverka företaget genom minskad försäljning om kunder inte vågar ta sig till affären eller om framkomligheten på parkeringen försvåras.

Samtidigt framhåller hon att hennes mandat som regionalt skyddsombud i första hand handlar om att se till de anställdas situation.

– Givetvis vill inte personalen ha ett skyddsstopp i första hand, för de vill inte att NMR ska bestämma om de ska våga gå till jobbet, säger hon till NSD.

Hon tycker att det är orimligt att Handels ska behöva överväga skyddsstopp i en sån här situation.

– Bara för att polisen tagit ett beslut att använda en butiks parkering som samlingsplats då det finns ett flertal andra lämpliga områden eller platser i närheten att använda.