Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Ivar Andersen

Den internationella människorättsorganisationen Amnesty International larmar om att terrorlagstiftningen från 2011, som breddades efter Parisattackerna 2015, har börjat användas allt oftare under de senaste åren för att begränsa yttrandefriheten.

Amnesty tar upp flera uppmärksammade fall i ett pressmeddelande, bland annat rättegångarna mot tolv medlemmar i musikerkollektivet La Insurgencia som dömdes till minst två års fängelse vardera i december i fjol för att ha glorifierat den vänsterextrema rörelsen Grapo som tros ligga bakom ett 80-tal mord.

Amnesty skriver också att lagstiftningen, närmare bestämt artikel 578, har använts mot journalister och dockförare.

I slutet av februari dömdes rapparen José Miguel Arenas Beltrán till 3,5 års fängelse för att ha glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en nationalistisk politiker på Mallorca.

I början av mars användes lagen återigen för att döma en rappare —rapparen Pablo Hasel ska nu avtjäna två års fängelse för att ha förhärligat terrorism och förtalat kungahuset och spanska institutioner.

”Det är inte brottsligt att rappa, att twittra ett skämt är inte terrorism, och du ska inte kunna dömas till fängelse för att ha uppfört en dockteater”, säger Eda Seyhan som ansvarar för anti-terrorfrågor vid Amnesty i pressmeddelandet.

”Regeringar borde upprätthålla terroroffrens rättigheter, snarare än att kväsa yttrandefriheten i deras namn. Spaniens skoningslösa lagstiftning måste återkallas, och alla anklagelser som riktats mot personer som endast uttryckt sig fredligt måste släppas”, säger Eda Seyhan.

En stor majoritet av dem som dömts med stöd av artikel 578 har anklagats för att ha glorifierat Grapo eller den terrorstämplade baskiska separatistgruppen ETA, enligt Amnesty.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT