Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det finns fortfarande mycket knapphändiga uppgifter och telefonförbindelserna till det drabbade området är i stort sett avskurna. Men en tidning, PNG Post Courier, har pratat med en tjänsteman i provinsen Hela som säger att det finns dödsoffer.

Enligt tidningen har minst 13 personer omkommit i staden Mendi och 18 tros ha omkommit i två närbelägna städer.

Söndagens skalv, som inträffade i en bergig och svårtillgänglig del av landet, hade magnituden 7,5 och har följts av minst två starka efterskalv.

Omkring 300 människor uppges av tidningen vara skadade, och byggnader har förstörts. Jordskred och slukhål rapporteras också.

Sajten The Papua New Guinea Today har talat med en präst som säger att minst tio personer omkommit, bland dem fyra barn, i ett jordskred efter skalvet.

Det finns ännu inga officiella dödssiffror, och myndigheterna uppger att det kan dröja flera dygn.

Helas guvernör Philip Undialu, som befinner sig i huvudstaden Port Moresby, säger till tidningen The National att det är stor förstörelse.

– Skadornas omfattning är, att döma utifrån den information vi får, ganska omfattande, säger han och tillägger att han fått rapporter om runt 20 jordskred mellan orterna Mendi och Mount Hagen.

– Vår polisstation, domstolsbyggnad, sjukhus… även privata hus har separerats från varandra eller sjunkit ned i marken. Det kommer att behövas en massiv återuppbyggnad.

Åtminstone ett företag har inlett evakuering av delar av sin personal. I regionen finns gas- och oljeproduktion som har stoppats av säkerhetsskäl.

Soldater och räddningsarbetare har skickats till området.

Landet Papua Nya Guinea ligger på östra halvan av ön Nya Guinea, norr om Australien. Jordbävningar är vanliga, landet ligger längs den så kallade Eldringen i Stilla havet.