Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Befolkningen i Burundis sårbarhet ”vidmakthålls av den socioekonomiska situationen men också av ökningen av naturkatastrofer”, säger Garry Conille, representant för FN:s utvecklingsprogram UNDP i Burundi.

Problemen har bland annat medfört en försämring av levnadsförhållandena och tillgången till grundläggande tjänster, enligt Conille.

Enligt den analys av de humanitära behoven i landet som UNDP har gjort kommer 3,6 miljoner människor, en tredjedel av befolkningen i Burundi, att behöva humanitärt bistånd i år.

Kvinnor och barn är de mest sårbara. Barn under fem år lider av akut undernäring i åtta av landets 18 provinser, enligt UNDP.

Omfattande våld drabbade Burundi 2015 när president Pierre Nkurunziza offentliggjorde planer på att satsa på en tredje mandatperiod, något som strider mot landets bestämmelser.

Minst 1 200 människor dödades och mer än 400 000 tvingades lämna sina hem under oroligheterna.

Den tidigare rebelledaren Nkurunziza, 54, har styrt landet i Centralafrika i 12 år och kritiker har anklagat honom för att vara en diktator som vägrar att ge upp makten.

Regeringen håller för närvarande på att organisera en kontroversiell folkomröstning, som ska hållas 2020, vilket skulle kunna innebära att Nkurunziza sitter kvar vid makten fram till 2034.