En arbetssökande måste i dag fylla i sitt cv gång på gång på allehanda jobbsökarsajter. Och de kompetenser  klickas i benämns olika på olika sajter – även om de betyder samma sak.

Samtidigt kan drömjobbet gå en obemärkt förbi om man inte håller stenkoll – olika jobbannonser dyker upp på olika sajter.

De här problemen vill Arbetsförmedlingen lösa på ett nytt sätt med digital teknik, berättar Erik Sandström, chef för Arbetsförmedlingen Direkt.

Arbetet är en del av myndighetens ”förnyelseresa”.

– Vi som statlig aktör kan göra nytta för samhället genom att skapa ett slags digital infrastruktur så att andra aktörer enklare kan bygga bra tjänster åt dem som söker jobb eller rekryterar. Pengar vi investerar i det här gör mer nytta än att till exempel rekrytera arbetsförmedlare för samma pengar, säger Erik Sandström.

Redan i dag delar Arbetsförmedlingen med sig av jobbannonser till jobbsökarföretag.

Tanken framöver är att myndigheten ska skapa en ”gemensam platsbank”, där aktörer kan dela både annonser och cv:n.

Det är ingen gemensam sajt. Istället ska skolor, kommuner och rekryteringsföretag kunna använda data från Arbetsförmedlingen för att bygga egna jobbsökartjänster.

Lite på samma sätt som att sajter i dag kan ha ett sökfält från Google.

Ett exempel är att om en förstaårsstudent på läkarprogrammet loggar in på sin skolas intranät kan annonserna anpassas till om studenten pluggat ett eller flera år och ge olika förslag på jobb.

– Allt skräddarsys utifrån data som i det här fallet universitetet har om dig, säger Erik Sandström.

Utvecklingsarbetet har, till skillnad från klassiska it-projekt, ingen deadline, budget eller tydligt slutmål.

Några få it-utvecklare jobbar deltid med att ta fram tjänster i samråd med företag.

I takt med att företag och andra aktörer visar intresse lägger man mer krut på utvecklingen.

– Det är unikt i sitt slag att en myndighet bjuder in på det här sättet. Vi utforskar lite mer och är ödmjuka inför att vi inte vet allt.

Därför förstår också Erik Sandström att frågan dyker upp om varför det tar tid innan tjänsterna märks av i vardagen.

Redan hösten 2016 skrev Arbetet om planerna. Eventuellt kommer några kommuner att koppla ihop sina sajter med platsbanken under året, och om de deltagande företagen gör likadant visar sig, menar Erik Sandström.

Sedan 2016 har Arbetsförmedlingen träffat rekryteringsaktörer för att prata om arbetet.

Det de önskat först är en gemensam kompetensordlista. Det är en lista på olika kompetenser som personer fyller i att de har när de söker jobb.

I dag kommer mer än 80 procent av jobbannonserna som dyker upp på Linkedin från Arbetsförmedlingen, men matchningen är inte optimal, eftersom aktörer har olika ord för att beskriva samma kompetens.

Nästa steg är att jobbsökare lättare ska kunna överföra sitt cv.

Att behöva registrera sitt cv flera gånger på olika sajter vill Arbetsförmedlingen komma ifrån.

– Jag ser framför mig att du till exempel ska kunna använda din Linkedin-profil för att söka jobb som finns på Arbetsförmedlingens sajt, säger han.

Integritetsfrågorna som uppstår är inte svåra att lösa, enligt Erik Sandström.

En ny lag som kommer i juni om lagring av personuppgifter innebär i praktiken att cv-överföring ska vara möjlig, enligt Erik Sandström som säger att de samarbetar med Linkedin om detta.

När den gemensamma plattformen blir verklighet är det liksom i dag varje aktörs ansvar att innehållet i jobbannonser och cv:n är korrekta.

– Vi tar ansvar för hur man använder själva plattformen. Om någon oseriös aktör skulle använda den för att bygga en annonseringstjänst som till exempel exkluderar invandrare, då skulle vi stänga ner den aktören.

Delmålen på väg mot ”ett gemensamt ekosystem”

  1. Appen Jobstore, där arbetsgivare och arbetssökande kan hitta flera hundra olika digitala tjänster. Har lanserats i testversion.
  2. En nationell ordlista med kompetenser som används av arbetsgivare och arbetssökare, via Arbetsförmedlingen eller andra jobbsökarsajter. Finns men behöver vidareutvecklas.
  3. CV-överföring. Ett cv som registreras på till exempel Linkedin ska kunna överföras/ användas hos Arbetsförmedlingen och vice versa. AF jobbar på med det.
  4. Ett slags plattform där flera aktörer kan delta och erbjuda tjänster, med AF:s sökmotor i grunden. Testversion finns.