Det är inte bara LO som håller valupptakt i veckan. Även flera av LO-förbunden samlas för att staka ut vägen för valåret.

LO:s valupptakt hålls i Folkets hus i Stockholm imorgon onsdag, den 31 januari, med talare som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, SSU:s ordförande Philip Botström och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Här ska även LO:s valplattform presenteras. Huvudmålet för LO, liksom för förbundens valrörelser, är en socialdemokratiskt ledd regeringen efter riksdagsvalet den 9 september.

Dagen efter LO:s valupptakt, den 1 februari, samlas flera av LO-förbunden för enskilda valupptakter: IF Metall, Kommunal, Livs, Transport och GS.

Även förbunden i 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko) har gemensam valupptakt den dagen. Ungefär 100 personer från de fem förbunden är anmälda.

Så ska LO vinna valet åt Social­demokraterna

Politik

– Vi kommer att inleda med att knyta an till LO:s valupptakt, och sedan presentera vårt politiska manifest för valåret och även hur vår kampanj kommer att se ut, säger Anton Levein, politisk samordnare för 6F.

Han vill inte avslöja detaljer i det politiska manifestet men berättar om de tre huvudområden som blir tongivande för 6F:s valrörelse.

De är: ordning och reda på arbetsmarknaden, investeringar för arbete och välfärden.

– Det är sådant som medlemmarna i förbunden har lyft som viktigt. Det är sådant där vi ser att regeringen behöver leverera – om inte före valet så under nästa mandatperiod, säger Anton Levein.

Ett av målen för 6F:s valkampanj är att ha politiska samtal med minst 100 000 av de nästan 300 000 medlemmarna. Både på telefon och genom samtal på arbetsplatserna.

– Det är ett högt satt mål som innebär att vi måste prioritera våra resurser. Våra förtroendevalda jobbar i många olika branscher, där förutsättningarna att föra politiska samtal ser väldigt olika ut. På byggarbetsplatser är det kanske lättare att prata med medlemmar och i andra branscher är det svårare för att de är mer utspridda.

6F:s valupptakt får besök av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Manhammar, som jobbat för Byggnads.

– Han var mycket ute på arbetsplatser inför förra valet och pratade med medlemmar, det ska han berätta mer om, säger Anton Levein.

LO-förbundens valupptakter:

30/1 Pappers

31/1 LO

1/2 IF Metall, Kommunal, Livs, Transport, Handels, GS (1-2/2), 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko)

Juni Byggnads planerar egen valupptakt.

HRF har ingen valupptakt inplanerad.

Musikerförbundet har ingen valupptakt, men har tagit fram ett kulturpolitiskt program som de bland annat har presenterat för S-politiker.