Bråket om den socialdemokratiska regeringens utredning av konflikträtten har rasat för fullt i medierna i någon vecka.

I slutet av året kritiserade LO regeringen skarpt för de hårda reglerna i sjukförsäkringen.

När LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin tar emot på andra våningen i LO-borgen är intervjuämnet valet – och fackförbundens valkampanj för just Socialdemokraterna.

Hon menar att det finns en sak partiet skulle kunna göra för att LO skulle bryta samarbetet.

– Den dagen de regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

LO satsar 30 miljoner kronor på att Socialdemokraterna ska vinna valet i september. Den största delen av pengarna går till utbildning av medlemmar som sedan ska sprida budskapet vidare på arbetsplatserna.

Planen är 500 000 samtal med potentiella LO-väljare, antingen via telefon eller ansikte mot ansikte.

LO-toppar varnar för ”arbetar­fientliga” C

Politik

Målet för kampanjen, som officiellt drar igång den 31 januari, är att LO:s medlemmar ska rösta på S i lika stor utsträckning som i förra valet – 52,6 procent, samt att valdeltagandet hos LO-medlemmar ska vara lika högt som i den övriga befolkningen.

– Klarar vi det är jag övertygad om att vi har en socialdemokratiskt ledd regering efter den 9 september, säger Therese Guovelin.

Varför stöder LO Socialdemokraterna och inte exempelvis Vänsterpartiet där man står närmare i frågor som sjukförsäkringen och konflikträtten?
– Förutom de rent ideologiska ståndpunkterna, att socialdemokratin står närmast våra fackliga idéer, är det också Socialdemokraterna, i kraft av sin storhet, som är de som troligast kommer kunna genomföra politiken de står upp för.

Therese Guovelin menar att fackföreningsrörelsen har ett ansvar att ändra Socialdemokraternas politik genom att engagera sig i partiet.

– Vi kommer aldrig att se den dagen då det socialdemokratiska arbetarepartiet ber om en beställningslista från oss och så genomför partiet det. Där har vi en hemläxa att göra. En av anledningarna till att det finns frågor där vi kan bli riktigt förbannade på varandra är att vi också har tappat när det gäller folkvalda med en facklig bakgrund.

Hur ser du på blocköverskridande samarbeten efter valet?
– Vårt uppdrag är att jobba för en stark socialdemokratiskt ledd regering. Vem som tar vem och det politiska spelet, det får politikerna stå för. Jag tycker att det är oerhört viktigt för våra medlemmar att de får en regering som kan regera.

Men kan Socialdemokraterna samarbeta med Centerpartiet som har en väldigt annorlunda syn på exempelvis arbetsrätten jämfört med LO?
– De flesta partierna förutom S och V tenderar att ha en helt annorlunda syn på arbetsrätten än vad vi har. Så som jag säger, det är förhoppningsvis upp till Stefan Löfven. Men det vi har välkomnat under den här perioden är just de breda blocköverskridande samarbetena, för de kommer att behövas.

Vilka ser du som huvudmotståndare i valet?
– Det absolut viktigaste i att vinna ett val är att få rätt statsminister. Och den som står emot Stefan Löfven är ju Ulf Kristersson. Till den falangen har Jimmie Åkesson nu sällat sig och det måste vi vara tydliga med. SD är ett högerparti och kommer att stödja en regering ledd av Ulf Kristersson.

Vad säger du till de omkring 20 procent av LO-medlemmarna som tänker rösta på Jimmie Åkesson?
– Ungefär det, och samtidigt vill jag givetvis berätta var Sverigedemokraterna står i de politiska vägvalen och frågorna. Var står de när det gäller vinster i välfärden, sjukförsäkringen, a- kassan, avdragsrätten för fackavgiften och när det gäller skattesänkningar för dem som redan har?

LO:s valkampanj i siffror

• 30 miljoner kronor. Så mycket satsar LO i sin kampanj för att Socialdemokraterna ska vinna valet.

• 250 000 medlemmar ringde LO upp i 2014 års valkampanj.

• 500 000 Så många medlemmar planerar man att tala med i år.

• 52,6 procent. Andelen LO-anslutna som röstade på S i förra valet. En siffra man vill slå i år.

Valupptakter i LO-sfären 

30 januari: Pappers

31 januari: LO

1 februari: IF Metall, Kommunal och Transport

15 februari: Fastighets

27 februari: Handels