Klockan 06.59 Mellan vissa brevlådor är det nästan två mil. Kennet Kärrman gillar landsvägskörningen. ”Jag trivs bäst ensam. Och jag får verkligen utnyttja alla dygnets timmar.” (För att vi ska få se himlen har Kennet släckt framlyktorna här)

Älgar, renar, drivor av snö, mörker, sträng kyla. För ensamarbetaren längs Norrlands inland är bilsäkerheten viktig.

Tidningsutdelaren Kennet Kärrman trivs med jobbet – men arbetar mot ytterligare ett hot: tidningsdöden.

Arbetet börjar klockan halv tre på morgonen. Kennet Kärrman ska sortera, lasta och dela ut 500 tidningar.

Liksom han har gjort sex dagar i veckan de senaste 25 åren, kommer han innan arbetsdagen är slut vid halv tiotiden på förmiddagen att ha kört 20 mil.

Längs vägen får han hantera renar, översnöade postlådor och så den eviga följeslagaren, mörkret.

Ibland är det två mil mellan lådorna, men det är landsvägskörningen han gillar bäst.

– Jag trivs bäst ensam, säger han.

1993 fanns femton tidningsbud i Lycksele. I dag är de fem kvar.

Medieföretagen satsar allt mer digitalt. Prenumeranternas genomsnittsålder för många dagstidningar är upp emot pensionsåldern.

Papperstidningen likväl som tidningsbudsyrket håller på att dö ut.

– Vi får se om det håller tills jag går i pension om tre och ett halvt år. Fem till tio prenumeranter faller bort från min runda varje månad. Posten håller på att ta över på landsbygden, berättar Kennet Kärrman.

En arbetsdag med Kennet Kärrman

02.40 Tidningssortering

500 tidningar ska med i bilen. När packningen är klar blir det morgonkaffe innan det är dags att ge sig ut på vägarna.

04.11 Trappa ned

Spring i trappor är snart över. Kennet Kärrmans rutt i Lycksele tar ungefär två timmar. Därefter börjar han dela ut tidningar i byarna norrut.

05.41 Var är brevlådan?

Ibland måste man bara veta var brevlådan är längs med vägen för den är omöjlig att se. ”Du får skriva att folk måste bli bättre på att skotta fram sina brevlådor. Mitt jobb tar dubbelt så lång tid annars”.

07.26 Obalans

Snön ligger tjock och sätter sig i fälgen vilket får bilens styrning i obalans. Då och då får Kennet Kärrman banka bort snön med en hjulmutternyckel. Vissa nätter har det varit ner mot minus fyrtio grader. Då är bilsäkerheten högsta prioritet för ensamarbetare i Västerbottens inland.

07.37 Musikaliskt möte

Kennet har kört tillräckligt långt norrut för att få in P4 Norrbotten på radion. Bilen fylls av dansbandsmusik. ”De har bästa musiken. Söderut spelas bara det som är nytt och trendigt.” På vägen möter han både älg och ren.

08.22 Frukost nummer två

Dags för frukost nummer två hemma hos från vänster Vilma, Sven-Evan och Sven-Allan Dahlgren (samt Siv Jakobsson utanför bild). Ute i byarna har Kennet efter alla år som tidningsbud lärt känna människor som bjuder på frukost, hjälper till med bensin när det krisar eller vad helst som kan behövas.

08.56 Sista utdelningen

En av de sista tidningarna delas ut på vägen tillbaka mot Lycksele. Nu har ungefär 20 mils körning avverkats och 500 tidningar delats ut.

09.00 Soluppgång

Solen börjar sakta gå upp på vägen tillbaka. En vy Kennet Kärrman aldrig tröttnar på.

09.33 Arbetspasset slut

Arbetspasset är avslutat och det bär av hemåt och mot sängen. Det blir ett par timmars sömn på förmiddagen och så lite mer på kvällen inför nästa arbetspass.

 

Om Kenneth Kärrman

Ålder: 61 år.

År i yrket: 25 år.

Bor: Lycksele.

Lön: Lön: 85 % av full lön som är lite över 25 000 kronor (vilket blir ca 21 300) + OB-tillägg.

Bäst med jobbet: Friheten. Du är din egen på något vis. Du lägger upp dagen som du vill. Du behöver inte stressa om du inte vill. När man är klar så är man klar.

Sämst med jobbet: Hösten, när det blir mörkt, innan snön kommer. Vintern har en tjusning men det är jobbigt med mörkret. Bästa tiden har man semester, man borde ha semester halva december och halva januari istället.

Om Tidningsbud

Arbetsuppgifter: Arbetar nattetid med att dela ut tidningar och andra trycksaker. Jobbar vanligtvis mellan två och sex nätter.

Fackförbund: Transport.

Utbildning: Sker internt på arbetsplatserna. Krav på B-körkort förekommer.

Framtidsutsikter: Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden för reklamutdelare och tidningsdistributörer är i balans det närmaste året. På sikt minskar dock prenumerationerna på papperstidningar.

Genomsnittslön: 23 000 kronor, enligt SCB, baserat på 2016-års löner, grundlön plus fasta och rörliga tillägg.