Efter den långdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborgs hamn, har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tidigare gått ut och sagt att hon är beredd att lagstifta om inskränkningar i konflikträtten.

En sådan lagstiftning skulle dock få konsekvenser inte bara för de fackliga organisationerna utan också för regeringen, varnade i dag Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på en pressträff i riksdagen.

– Det är en mycket allvarlig varning till regeringen: lägg inte fram det här förslaget. Rör inte strejkrätten. Det vore en provokation. Använd inte den oansvariga lockouten i Göteborgs hamn som ett argument för att inskränka konflikträtten för Sveriges löntagare, sade Jonas Sjöstedt, enligt DN.

Vänsterpartiet har sedan valet 2014 ett budgetsamarbete med regeringen.

Om regeringen går vidare med förslaget om att inskränka strejkrätten påverkar det förtroendet och relationen mellan partierna allvarligt, varnade Sjöstedt och hänvisade till att S-regeringen ledd av Ingvar Carlsson tvingades avgå 1990.

– Vi har fällt en socialdemokratisk regering en gång i vårt partis historia. Det var när man lade ett förslag om att begränsa strejkrätten, sade han.