– Klimatfrågan är den största frågan som vår generation har att hantera. Omställningen till ett hållbart samhälle måste gå betydligt snabbare, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff i Paris inför dagens toppmöte.

Tillsammans med klimatminister Isabella Lövin (MP) ska Löfven delta i olika möten under dagen för att sätta fokus på klimatutmaningarna.

– Nu är frågan hur vi ökar takten i det här omställningsarbetet och hur vi genomför nödvändiga förändringar. Hur skapar vi fler processer och metoder för länder, näringsliv och forskare att ta sig an de här utmaningarna tillsammans — och inte minst hitta fler sätt för företag att investera i projekt som bidrar till en hållbar utveckling. Det kallar vi för grön finansiering — och det kommer att bli helt avgörande för om vi ska lyckas med detta, säger Löfven.

Hur ska Parisavtalet te sig framöver? Det är frågan för nya mötet.

Mötesvärden, Frankrikes president Emmanuel Macron, hoppas fortfarande att USA:s president Donald Trump ska ändra sig och hålla kvar vid Parisavtalet på nationell nivå. Men han betonar i en intervju med Le Monde att läget är akut, och manar övriga länder att öka insatserna för att stoppa klimatförändringarna.

– Vi är väldigt långt ifrån att nå målet i Parisavtalet om att begränsa uppvärmningen till under två grader, säger Macron.

Samtidigt hörs också röster inifrån USA om att det kanske inte är så nödvändigt.

– Det spelar ingen roll att Donald Trump har backat ur Paris-avtalet — för den privata sektorn har inte backat ut. Den offentliga sektorn har inte backat ur. Universiteten har inte lagt av. Ingen har slutat, säger exempelvis Kaliforniens förre guvernör Arnold Schwarzenegger, som är en av alla dem som sökt sig till Paris under mötesdagarna.

Arnold Schwarzenegger cyklar till ett möte med Paris borgmästare Anne Hidalgo.

– Oroa er inte. Vi är den subnationella nivån. Vi kommer att plocka upp stafettpinnen, sade Hollywoodstjärnan, enligt AFP.

Stefan Löfven poängterar samtidigt att förändringarna inte bara är nödvändiga — utan även ekonomiskt kloka.

– Dagens möte är oerhört viktigt för att visa att världen är beslutsam att öka takten i omställningen. Vi ser att vi har mer utsläpp nu än vad vi hade för några år sedan. Men det är också så att detta är samhällsekonomiskt smart. Det är ingen uppoffring, säger statsministern i Paris.


Wiktor Nummelin/TT