– Det blev som en käftsmäll.

Så beskriver Mariestadsbon Eric Andersson beskedet från chefen på sin tidigare arbetsplats Kriminalvården.

Han hade jobbat på myndigheten som vikarie i ett och ett halvt år när han sökte en två veckors grundutbildning, ett krav för att få fast jobb.

Men chefen lät honom inte gå utbildningen. Hon trodde inte att han skulle klara av de fysiska testerna. Orsaken: Han var för överviktig.

– Då hade jag ändå jobbat där i ett och ett halvt år. Det var inga problem och jag var omtyckt av alla kollegor, säger Eric Andersson.

På den tiden vägde han nästan 160 kilo. Han hade länge funderat på att gå ner i vikt och berättade också för chefen att han hade planer på en gastric bypass-operation, något han senare också genomförde. I dag är han också 67 kilo lättare.

Eric Andersson mår så klart bättre fysiskt i dag. Men oavsett övervikten han hade då tycker han att han borde fått försöka sig på de fysiska testerna i stället för att bli avfärdad på förhand.

– Det känns väldigt konstigt att hon bara gick efter min vikt.

Hans kollegor höll också med och uppmanade honom att kontakta sitt fackförbund IF Metall, som nu drivit frågan till Arbetsdomstolen.

Det känns väldigt konstigt att hon bara gick efter min vikt

Eric Andersson

På tisdag åker Eric Andersson till Stockholm för att delta i domstolsförhandlingen.

IF Metall menar i sin stämningsansökan att Eric Andersson har rätt till 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Enligt förbundsjuristen Darko Davidovic är fallet unikt då frågan om huruvida övervikt kan vara en diskrimineringsgrund aldrig tidigare prövats i Sverige.

– Men det har prövats i en EU-dom för inte så jättelänge sedan. Där kom man fram till att nej, i arbetslivet kan man inte diskriminera någon på grund av sin vikt. Här är det också uttalat, att han är välkommen tillbaka om han går ner i vikt. Ska arbetsgivaren börja avgöra hur stora eller små folk ska vara?

Enligt Darko Davidovic är det avgörande att Eric Andersson aldrig fick pröva att genomföra de fysiska testerna som krävdes för att genomföra utbildningen.

– Om han misslyckats hade det varit precis som på alla andra jobb, att han inte klarat det som krävts för att få jobbet. Men han borde åtminstone ha fått en chans.

Eric Anderssons arbetsgivare Kriminalvården vill inte kommentera fallet.

– Vi uttalar oss inte om rättstvister innan dom fallit, säger pressekreteraren Torkel Omnell.