Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Puigdemont har tillsammans med fyra av hans tidigare ministrar befunnit sig i Belgien sedan slutet av oktober. Politikerna flydde från Spanien efter att centralregeringen tog över styret av Katalonien som en följd av den olagliga folkomröstningen om katalansk självständighet.

Spanien har begärt dem utlämnade, och landets riksåklagare vill ställa Puigdemont och de andra katalanska ledarna inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel — brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Politikerna, som motsätter sig en utlämning, påstår att de inte kommer att få en rättvis rättegång om de återvänder.

Under måndagen, 4 december, kommer en domare i Bryssel att hålla förhandlingar med politikernas advokater bakom stängda dörrar. Ett beslut i frågan väntas sedan inom tio dagar, enligt åklagarmyndigheten i Bryssel.

Förhandlingarna hålls samma dag som valkampanjen startar inför nyvalet i Katalonien som centralregeringen har utlyst till den 21 december.

Oavsett vad som händer så kommer Puigdemont att stanna i Belgien till efter nyvalet, enligt hans advokat.