Arbetet har i flera artiklar den senaste tiden granskat F-skattesystemet. Bland annat har vi visat hur personer i byggbranschen anlitas som egna företagare i stället för anställda och då förlorar olika typer av trygghetssystem, något facket kallar för ”falska företagare”. Vi har också berättat om att det är svårt att dra tillbaka F-skattesedlar för fuskande företag.

Falskt företagande

F-skattare slår undan avtalsvillkor

Löner & Avtal

Regeringen har tidigare berättat att F-skattesystemet ska ses över. I dag, fredag, presenterades direktiven för den nya utredningen.

Utredaren ska bland annat undersöka på vilka sätt F-skattesystemet kan missbrukas för att undgå skatter och avgifter, samt behovet av att lättare kunna återkalla en F-skattesedel vid kriminalitet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att utredningen ska värna den svenska modellen.

– Det är två saker som är viktiga med den här utredningen, den ena är att minska möjligheterna till fusk med F-skattsedlar. Den andra är att vi inte vill att F-skatt ska kunna användas för att slå sönder den svenska arbetsmarknadsmodellen så att arbetsgivare ska kunna säga upp personal för att sedan tvinga dem att bli egenföretagare, säger hon.

Tidigare krävdes tre uppdragsgivare för att få F-skatt, men 2009 ändrades reglerna av Alliansregeringen. I dag behövs det bara en uppdragsgivare. Det tycker Magdalena Andersson inte om.

– Det är jättedåligt. Det riskerar att slå sönder hela den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger hon.

Ni lovade redan inför valet 2014 att titta på det här. Varför har inte utredningen kommit tidigare?
– Vi har haft väldigt mycket att göra på finansdepartementet och inte minst på skatteavdelningen. Jag är väldigt glad att vi kommit fram med de här direktiven som vi har jobbat med ganska länge.

Vad tror du händer med utredningen om Socialdemokraterna inte får regera efter valet?
– Även med den riksdag vi har idag skulle det inte alls vara säkert att vi får igenom sådana här förslag. Det eftersom både de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna inte tycks vara särskilt intresserade av att stå upp för arbetstagarnas intressen.

Utredningen som görs av Lars-Erik Lövdén ska vara klar den 3 juni 2019. Den del som handlar om de så kallade falska egenföretagarna ska dock vara klar den 15 juni 2018.

Det här ska utredningen titta på

 

  • Utformningen av bestämmelserna möjliggör att F-skattesystemet kan missbrukas för att undgå skatter eller avgifter.
  • Behoven av åtgärder för att underlätta och förbättra Skatteverkets uppföljning av företag som är godkända för F-skatt.
  • Analysera om och på vilket sätt utformningen av F-skattesystemet inverkar på villkoren för att starta, driva och utveckla företag.
  • Analysera om det förekommer ett missbruk av F-skattesystemet för att kringgå bestämmelserna om skyddsregler för arbetstagare.
  • Analysera om och i vilken utsträckning F-skattesystemet uppfattas leda till att de som egentligen är anställda anlitas som näringsidkare, så kallade falska egenföretagare.

Källa: Regeringen