Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

President Uhuru Kenyatta väntas gå mot en klar seger i omvalet — men frågan är med vilken legitimitet han i så fall fortsätter styra landet.

Enligt uppgifter från valkommissionens ordförande ska endast 6,5 miljoner ha kenyaner ha röstat i torsdagens omval, vilket motsvarar under 35 procent av de röstberättigade. Tidigare uppskattningar talade om ett valdeltagande på runt 48 procent.

Om siffrorna bekräftas innebär det ett dramatiskt ras från valet den 8 augusti, då valdeltagandet låg på nästan 80 procent.

 

I flera områden där säkerheten var hotad valde valkommissionen att skjuta upp valet till på lördag. Alla de aktuella områdena är starka fästen för den kenyanska oppositionen.

Men det mesta tyder ändå på att det blir en storseger för sittande presidenten Uhuru Kenyatta. Oppositionsledaren Raila Odinga bojkottar valet och har uppmanat sina anhängare att inte rösta, eftersom han anser att valkommissionen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa ett fritt och rättvist val.

– Såvida inte domstolarna ogiltigförklarar valet så kommer Kenyatta att gå vidare med ett klart mandat, medan Odinga kommer att fortsätta protestera, men hans chanser är under rådande omständigheter inte särskilt stora, säger Murithi Mutiga, expert på Afrikas horn vid organisationen International Crisis Group.

 

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1 000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).