Lena Hennel, redaktionschef: Fever, Boney M
– Sigtuna. 70-tal. Mellanstadiedisko. Uppklätt. Förväntningar i luften. Besvikelser på lut. De få gånger Boney M:s fantastiska Fever nu spelas så lyssnar jag på den med blandade känslor. Det blir många flashbacks av fumliga försök till vuxenhet.

Yonna Waltersson, chefredaktör: Better Days, Edward sharpe & the Magnetic Zeros
– Får mig i och för sig att tänka på en sensommar-konsert med bandet under Way out west då livet var långt från vabb och förkylningar som avlöser varandra. Men det är en låt som värmer själen varje gång jag lyssnar på den – oavsett om jag är kärnfrisk eller dyngförkyld.

Karl Martinsson, reporter: Lungs, Townes van Zandt
– Van Zandt ska enligt ryktet ha skrivit låten när han låg sjuk i lunginflammation på ett hotell i New York i slutet av 60-talet. Om hur en redan tidigare mörk livssyn kan förmörkas ytterligare av en rejäl förkylning.

Martin Klepke, politisk redaktör: Ändlöst med sprut, Love Explosion
– Vill helst inte kommentera den. Men den var rolig att dansa till under proggens storhetstid 1971.

Birgitta Ländin, reporter: Ett enskilt rum på Sabbatsberg, John Holm
– Näe, inte peppande när man är sjuk…men vackert om livets slut. John Holm, som gjorde några fantastiska plattor på 70-talet, sen försvann från den svenska scenen under många år, men nu börjat uppträda igen. Den här stillsamma låten från den som vakar i en sal med en döende patient gav mig många bilder i huvudet, som fortfarande dyker upp…en låt som lyckats skapa bildminnen måste bara vara bra.

Mårten Nilsson, reporter: Vaggvisa, Euskefeurat
– ”Många ungar, ont om mat, lungsoten som sängkamrat”. Det var inte så länge sedan, mina farföräldrar hade syskon som dog av tbc.

Erik Larsson, redaktör Global: When I Grow Up, First Aid Kit
– För att den här låten tröstade mig då en vän blev sjuk.

Linda Flood, redaktör Global: Bandstarter, Brainpool
– Alltså långsökt, jag vet. Men albumet heter ju Painkiller och jag spelade det konstant när det kom, fast på kassett om jag minns rätt.

Kim Nilsson, webbredaktör: Mean, Taylor Swift
– Med tanke på dagens polariserade samhälle så har elakhet blivit en utbredd och framträdande sjukdom. Men, som Taylor Swift sjunger i en av sina bästa countrypop-dängor: ”Someday I’ll be living in a big old city and all you’re ever gonna be is mean”.

Jenny Berggren, reporter: En vän med en bil, Håkan Hellström
– En stabil popdänga kort och gott.

Martina Frisk, reporter: Comin’ home baby, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet
– I den nedlagda järnmalmsgruvan Skottvångs Gruva i Sörmlands skogar lyssnade jag och min man på vår sista konsert innan vi fick vårt första barn. Tiden före vabbandet, kaskadspyorna, tröttheten. När jag lyssnar på den fina kärlekslåten igen betyder den ännu mer än då, att vi tog oss igenom det, att det gick bra.

Anders Emretsson, redigerare: Heart-shaped Box, Nirvana
– Det är oklart exakt vilken sjukdom som utlöste Kurt Cobains självmord men han var och är ohälsan personifierad. I den här låten tror jag i och för sig att ordet ”cancer” mer syftar på stjärntecknet än på sjukdomen, men inte fan mår någon bra här.

Lyssna på hela listan via Spotify

Här kan du lyssna på Arbetets tidigare musiklistor.