Maten & Jobbet DEL 1. Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) ska fördelningen av protein, fett och kolhydrater i maten se ut så här:

 

Nutritionist: Lena Björk

 

Mia Edvaldsson, busschaufför: Egen matlåda

Arbetstid: Skiftande men ofta 05.19–14.52
Lunchuppehåll: 8.48–10.23
Förutsättningar: Lunchen baseras på rutt och tidtabellens minuter, kan därför bli tidig. Oftast egen matlåda som intas i lunchrumet.
Mat: 3 små kycklingklubbor, sallad med mozzarella, gurka, tomat, röd paprika, rödlök och sallad. Olja, vinäger salt och peppar.
Pris: Cirka 50 kr.
Värderar högst: Mat som man står sig på.

Nutritionisten: FÖR LITE KOLHYDRATER!

Matlådan ger vitaminer och mineraler men en obalanserad fördelning av protein, fett och kolhydrater. Mozzarellan drar upp fetthalten. Vi kan inte se att matlådan innehåller något kolhydratrikt livsmedel.

En vanlig missuppfattning är att man ska undvika den typen av livsmedel men faktum är att de kompletterar de näringsämnena som finns i kycklingen och bidrar med fibrer som är bra för kroppen.

Genom att minska mängden mozzarella och i stället lägga till fullkornsbulgur eller mathavre och någon rejälare grönsak så skulle den här lunchen bli väldigt bra ur näringssynpunkt. Större chans att hålla sig mätt hela arbetsdagen med fiberrika grönsaker och fullkorn.

 

Alma Mattsson, barnskötare: Pedagogisk måltid

Arbetstid: 8–16.30
Lunchtid: 11.15–12.00 med barnen på förskolan.
Förutsättningar: Äter samma mat som barnen blir serverade. Maten är tillagad i storkök.
Mat: Torskfilé, potatis, sallad. Mjölk till.
Pris: 0 kr.
Värderar högst: ”Lugn. Men det blir sällan lugnt med sex 3–4-åringar vid bordet. Viktigast för mig är att barnen får i sig maten.”

Nutritionisten: FÖR LITE MAT!

Lunchen innehåller en bra mix av vitaminer och mineraler, men för lite fett. Intressant är att lunchen innehåller vitamin D och selen som är näringsämnen som ligger lågt i Sverige. Fisk bidrar med just de näringsämnena samt bra typ av fett.

Däremot så äter barnskötaren för liten portion, den ger alldeles för lite kalorier – ca 300 kcal – för att hon ska hålla sig mätt hela eftermiddagen. Det blir för lite näringsämnen trots att måltiden har bra närings-sammansättning. Men bra med mjölk till maten eftersom den bidrar med näringsämnen.

Lite mer av allting skulle vara den bästa förbättringen ur näringssynpunkt. Kanske någon mer färgrik grönsak på tallriken för att öka aptiten?

 

Markus Ekenhall, takläggare: Hamburgerhaket

Arbetstid: 7-16
Förutsättningar: Äter oftast lunch i närheten av där han jobbar just den dagen. I dag har han åkt en extra sväng för att kunna äta på favorithaket.
Mat: 150 gram hamburgare, ost, pommes frites. (400 g)
Dryck: Coca cola.
Pris: 98 kr.
Värderar högst: Att bli mätt.

Nutritionisten: INGEN NÄRINGSHÖJDARE!

Lunchen fyller nog syftet med att bli mätt, men ingen näringsmässig höjdare. Innehåller vitaminer och mineraler men alldeles för mycket kalorier – över 2000 kcal. Framför allt från den stora portionen pommes. Troligen innehåller de även mycket salt som inte är bra för hälsan.

Salladsbladet skulle behöva kompletteras med mycket mera grönt. Hamburgerbröd med fullkorn skulle förbättra fiberinnehållet. Fibrer mättar utan att bidra med kalorier. Då kanske man inte behöver lika stor portion pommes för att bli mätt?

En lunch som man kan äta någon gång ibland, men om man inte bara vill bli mätt utan även bryr sig om sin hälsa bör man välja andra maträtter de flesta av sina luncher.

Magnus Johansson, målare: Korvmojen

Arbetstid: 7-16
Lunchrast: 11.00–11.30
Förutsättningar: Köper ofta lunch i farten. I dag är han nära firman och tar med lunchen dit där de har lunchrum.
Mat: Tunnbrödsrulle.  Två korvar, två kulor mos, stor sked räksallad.
Dryck: Coca cola.
Pris: 82 kr.
Värderar högst: Priset.

Nutritionisten: INGEN BRA BALANS

Den här lunchen innehåller flera olika mineraler och vitaminer men minimalt med fibrer. Den ligger ganska högt vad gäller kalorier – drygt 1 000 kcal – och andelen fett är hög. Ingen bra balans mellan protein, fett och kolhydrater.

Med några små förändringar skulle maträtten bli mer prisvärd ur näringssynpunkt. Kokt korv i stället för stekt. Med minskad mängd sås och mer grönsaker, till exempel hackad vitkål och morot, skulle man få ner andelen fett ytterligare och få in lite fibrer. Tunnbröd med fullkorn skulle ge mer fibrer. Bättre ur näringssynpunkt med en annan måltidsdryck än läsk.

En lunch som man kan äta någon gång ibland, men om man vill äta prisvärt även vad gäller hälsan bör man för de flesta av sina luncher välja andra maträtter.

 

Janni Bogh, tandsköterska: Lunchrestaurang

Arbetstid: 9.00–17.00
Lunchrast: 13.00–13.30
Förutsättningar: Brukar ha med sig mat men unnar sig en lunch ute då och då. Egentligen för dyrt. Jobbar i Stockholms innerstad och har nära till stort utbud av restauranger.
Mat: Sallad med handskalade räkor och hårt bröd
Dryck: Vatten.
Pris: 149 kr.
Värderar högst: Att maten är nyttig och god.

Nutritionisten: ONÖDIGT HÖG ANDEL PROTEIN

När man unnar sig en lunch på stan vill man kanske äta något annat än man brukar ha i lunchlådan. Den här lunchen innehåller många olika ingredienser och därmed många viktiga vitaminer och mineraler.

Balansen mellan protein, fett och kolhydrater visar att proteininnehållet är onödigt högt vilket beror på att räkorna dominerar måltiden. Lunchen innehåller bra val av grönsaker plus knäckebröd vilket medför att fiberinnehållet är bra. Därför mättar den kanske tillräckligt trots att kaloriinnehållet är lågt – cirka 330 kcal.

För att öka på energiinnehållet och få bättre balans mellan protein, fett och kolhydrater kan man ta lite mera knäckebröd. En bra lunch när man vill lyxa till det.

 

Leif Sortti, maskinoperatör på industri: Personalrestaurang

Arbetstid: Skift.
Lunchuppehåll: 10.30–11.00
Förutsättningar: Har som skiftarbetare måltidsuppehåll och får inte lämna arbetsplatsen för lunch utan måste vara tillgänglig. Köper mat i personalmatsalen. Äter i fikarummet.
Mat: Två kycklingbröst med ris, salsa, sallad med potatis och champinjoner, grovt bröd med smör. Te.
Pris: 64 kr.
Värderar högst: Hälsa. Bra mat med långsamma kolhydrater. Har fysiskt arbete, vill bli mätt.

Nutritionisten: BRA MIX!

Matlådan från personalrestaurangen innehåller en bra mix av vitaminer och mineraler, bra proportioner mellan protein, fett och kolhydrater samt fullkorn.  Lunchen innehåller fullkornsbröd och flera sorters grönsaker.

Kyckling är ett bra val när man vill äta kött, andra dagar kan man välja maträtter med fisk eller vegetariskt för att få variation på näringsämnen.

Det här är en bra lunch ur näringssynpunkt – mycket näring för pengarna.

 

Roza Zamirian, sjuksköterska: Färdigmat från sjukhuskiosken

Arbetstid: Tvåskift, 7.00–15.30 eller 13.00–21.30
Lunchrast: 12.00–12.30. Kvällar och helger måltidsuppehåll.
Förutsättningar: Köper ofta en färdig matlåda i sjukhusets kiosk.
Mat: Bulgur, kikärtsbiff och kycklingplättar, och morotstzatziki.
Dryck: Vatten.
Pris: 69 kr.
Värderar högst: Att sitta och äta i lugn och ro under hela lunchrasten.

Nutritionisten: BRA LUNCH!

Lunchen innehåller en bra mix av vitaminer och mineraler och en bra fördelning mellan protein, fett och kolhydrater. Den innehåller inte fullkorn men det blir ändå bra med fibrer från bulgur, kikärtor och morötter.

Kikärtor och bönor av olika slag har länge varit underskattade livsmedel i Sverige men blir alltmer vanliga. De är bra ur näringssynpunkt eftersom de ger mycket mineraler, vitaminer och fibrer per kalori.

Den här lunchen visar också hur grönsaker kan ingå i själva maträtten – man kan äta grönsaker på annat sätt än som sallad. Det här är en bra lunch ur näringssynpunkt och vi hoppas att hon får äta den i lugn och ro.

Visa en bild på din matlåda!

Lägg upp en bild Instagram och tagga Arbetets konto: @tidningenarbetet för att visa vad du brukar äta till lunch.