Drygt 1 800 invånare evakuerades till grannön Antigua när Barbuda totalförstördes av orkanen Irma. Kostnaderna för att återställa infrastrukturen på ön uppskattas till 1,6 miljarder kronor, pengar som inte finns, enligt Ronald Sanders, ambassadör för Antigua och Barbuda i USA.

– Klimatförändringarna är här för att stanna och vi vet att det beror på att rika länder missbrukat systemet. Vi däremot, som bidrar med 0,0 procent av föroreningar är världens största offer, sa Ronalds Sanders till radiokanalen Public Radio International.

LÄS OCKSÅ – Västindien riskerar bli obeboeligt 

Hur den globala uppvärmningen slår mot världens befolkning är extra tydlig i FN-rapporten State of the World Population som visar att kvinnor i utvecklingsländer generellt kommer att drabbas hårdare.

En orsak till detta är att kvinnor utgör en majoritet av dem som arbetar inom jordbruket i många landsbygdsregioner, en sektor som riskerar att drabbas hårt av fler extrema väderfenomen och brist på vatten. Torka och mer osäker nederbörd innebär enligt FN att kvinnor får arbeta hårdare, samtidigt som deras döttrar i högre grad tvingas hoppa av skolan för att hjälpa sina mödrar.

En rapport från organisationen Environmental Justice Foundation räknar med att uppemot 150 miljoner människor i världen kan befinna sig på flykt undan klimatförändringarnas effekter år 2050. Och detta kommer självfallet att påverka den globala arbetsmarknaden.

Världsfacket IFS har därför aggressivt lanserat en kampanj som de kallar ett ”krig mot klimatförändringarna”.

Sharan Burrow på sitt kontor i Bryssel.

– Det är redan verklighet att människor fördrivs eller förlorar sina liv på grund av väder och förändringar av årstider. Ingen kan överleva i en värld där medeltemperaturen stiger tre eller fyra grader, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för IFS.

I en intervju med Arbetet Global berättar hon att IFS bland annat planerar för att sätta press på stora pensionsfonder så att de investerar klimatsmart. Men krav ska även ställas på regeringar, företag och investerare. På frågan om hur motiverat det är att IFS lägger så mycket tid och pengar på just klimatet, fnyser Sharan Burrow.

– Om det inte finns jobb, kan vi inte kämpa för bättre löner och villkor. Så om arbeten är i fara i samband med klimatförändringar tillhör det vår kärnverksamhet.

En miljard kan tvingas på flykt

FN:s flyktingorgan UNHCR har beräknat att det kommer att finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar år 2050. Det kan jämföras med att omkring 65 miljoner människor i dag har flytt sina hem på grund av konflikter, klimatförhållanden eller andra svåra livsvillkor.  En majoritet av dessa är på flykt inom sitt hemland.

Ökad torka och hetta, rikligare nederbörd och/eller höjd havsnivå kan göra det omöjligt att leva på allt fler platser på jordklotet. Subsahariska Afrika, södra och sydöstra Asien samt en rad öar i olika världsdelar väntas drabbas hårdast.

Även relativt förskonade världsdelar, som Europa, kommer sannolikt att uppleva fler perioder av torka och/eller kraftig nederbörd.