Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Irma, José och Maria. Under de senaste veckorna har en serie ovanligt starka oväder dragit fram över västra Nordatlanten.

Frankrike är ett av de drabbade länderna. Den 7 september förstördes till exempel en stor del av bebyggelsen på den lilla fransk-holländska ön Saint Martin/Sint Marteen. Cyklonen Irma drog fram över ön med vindar som i byarna uppnådde 360 kilometer i timmen, alltså runt 100 meter per sekund.

Robert Vautard är klimatolog hos det statliga franska forskningsinstitutet CNRS och ingår i FN:s klimatpanel IPCC. Han säger att det inte går att avgöra om cyklonerna förvärras av att medeltemperaturen på jorden stiger.

– Det är givetvis en fråga som vi forskare ställer oss. Men det går inte att påstå att det är så. Det finns flera orsaker till att en cyklon bildas. I år har vattentemperaturen i Atlanten varit ovanligt hög. Vissa förändringar kan bero på långsamma naturliga variationer av klimatet.

Klimaforskaren Robert Vautard tror inte att det blir fler cykloner i framtiden, däremot kraftigare. Foto: E de Lavergne.

Robert Vautard säger att forskarna behöver studera flera oväder för att kunna avgöra om klimatförändringarna spelar en roll i bildandet av cykloner. De arbetar med statistik och matematiska modeller, och är beroende av teknik.

– Vi har till exempel inte haft tillgång till satellitbilder i mer än 40 år.

Han förklarar att forskningen kommer att underlättas om några år när tekniken har blivit mer sofistikerad. Men området är komplext, och forskarna är försiktiga i sina framtidsvisioner.

– Jag tror inte att antalet cykloner kommer att öka. Däremot är det sannolikt att temperaturhöjningen gör att de blir intensivare, och orsakar större skador. En varmare atmosfär innehåller mer fukt, vilket gör att nederbörden ökar, havsnivån stiger och vågorna blir högre, säger han.

LÄS OCKSÅ – Världsfacket i klimatkrig för att rädda jobb

Efter cyklonen Irma i början av september sa den franska miljöministern Nicolas Hulot att man kan ställa sig frågan om delar av Västindien kommer att vara beboeliga i framtiden.

Bilder från Nasa över orkanen Marias framfart.

Några veckor tidigare hade ett amerikanskt forskningsteam publicerat en forskningsstudie som visar att klimatförändringarna kan leda till att värmen i kombination med en hög luftfuktighet gör att människor inte kommer att kunna överleva i delar av södra Asien i slutet av århundradet.

De säger att bördiga områden i länder som Indien, Pakistan och Bangladesh redan om några decennier kan drabbas av dödliga värmeböljor. *

Men utvecklingen beror bland annat på om världens nationer respekterar FN:s klimatavtal, som tecknades i Paris för två år sedan.

Robert Vautard håller med om farhågorna för att flera områden, som om Västindien kan bli obeboeligt i framtiden, men är ändå ganska optimistisk.

– Ja, det finns de som inte tar klimatförändringarna på allvar. Men jag upplever ändå att det rör på sig. USA är till exempel inte bara sin president. Klimatavtalet stimulerar till att investera i verksamheter som inte förvärrar växthuseffekten.

Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist

* Deadly heat waves projected in the densely populated agricultural regions of South Asia, publicerades i tidskriften Science Advances i augusti 2017.

Orkaner i Atlanten

Orkanerna bildas utanför den afrikanska kusten och tilltar i styrka när de rör sig västerut. En förutsättning är att oceanens ytvatten är minst 27 grader.

Irma drabbade särskilt hårt öarna Barbuda, Saint-Martin/Sint-Maarten, Saint-Barthélemy, Anguilla, och Tortola. På Barbuda förstördes till exempel 90 procent av öns infrastruktur och 60 procent av invånarna blev hemlösa.

På den franska delen av ön Saint-Martin var omkring 60 procent av bostäderna obeboeliga efter cyklonen.

Den senaste orkanen Maria har bland annat förstört stora delar av bebyggelsen i Dominica.

FOTNOT: Tropiska cykloner i Atlanten och nordöstra Stilla Havet kallas orkaner, i Indiska Oceanen och i södra Stilla Havet cykloner, och i nordvästra Stilla Havet tyfoner.