Bok & Biblioteksmässan i Göteborg brukar vara en högtid för oss bokälskare sista helgen i september. Men i år är det annorlunda.

Under de senaste månaderna har debatten kring att Bokmässan låter den högerextrema tidningen Nya Tider hyra en monter i år igen rasat.

Många författare har fått nog och väljer att bojkotta mässan.

Arbetets redaktion har också haft diskussioner kring vår medverkan. Till slut kom vi fram till beslutet att ha en monter i år också.

Anledningen är att vi tror att seminarier, författarintervjuer, samtal och mänskliga möten är en viktig del i demokratins immunförsvar mot extremism.

Sjuttiotvå år efter andra världskrigets slut marscherar nazister återigen på våra gator

Jonna Sima

Nu på lördag vet vi att det nazistiska nätverket Nordiska Motståndsrörelsen försöker mobilisera sin största demonstration någonsin – och att den ska passera Svenska Mässan där Bok & Bibliotek håller till.

Sjuttiotvå år efter andra världskrigets slut marscherar nazister återigen på våra gator.

Vi lever i en orolig tid, polariseringen i samhället och världen ökar.

Dessutom är journalistiken, som ska granska makten och hjälpa oss att förstå världen lite bättre, under attack.

Inför det tyska valet i söndags var sju av de tio mest spridda nyheterna om Angela Merkel falska, enligt en undersökning av sajten Buzzfeed.

Filterbubblor, fake news och trollattacker har vuxit till ett demokratiproblem.

Filterbubblor, fake news och trollattacker har vuxit till ett demokratiproblem.

Jonna Sima

Det är ett informationskrig som även den svenska valrörelsen kommer att behöva hantera.

Vi på Arbetet har därför bestämt oss för att veckans tidning ska sätta det växande högerextrema medielandskapet och falska nyheter under lupp.

Journalisten Morgan Finnsiö har kartlagt några av de största svenska aktörerna och Jonas Cullberg har läst två nya böcker om hur falska nyheter påverkade presidentvalet i USA och Brexit-valkampanjen i Storbritannien.

När våra demokratiska värden och principen om alla människors lika värde hotas gäller det att rusta sig med kunskap. Efter Auschwitz befrielse våren 1945 sade världen: aldrig igen.

Det är vi – tillsammans – som måste se till att historien inte upprepas.