1.Iscensättning!

”Männen sextrakasserar kvinna på cykel – minuten senare tar hon sin revansch”
En man i en skåpbil vevar ner rutan vid ett övergångsställe i centrala London och kommer med oanständiga förslag till en kvinnlig cyklist. En mopedist med kamera på hjälmen filmar hur hon tar upp jakten på skåpbilen, hinner ikapp och bryter av dess backspegel. En rad brittiska nyhetssajter som The Sun och The Telegraph samt den svenska viralsajten Newsner skrev artiklar utifrån videon i februari. Men av vittnesmål att döma är händelsen iscensatt. Filmklippet har laddats upp av ett företag som säljer virala videor.

2.Ren lögn!

”Obama skriver under exekutiv order som förbjuder den amerikanska trohetseden i skolor”
Den amerikanska trohetseden skapar splittring och president Barack Obama har därför förbjudit den från att reciteras på skolor och andra statliga arbetsplatser, skrev fejksajten ABCNews.com.co i augusti 2016. Med en bit över två miljoner delningar och reaktioner blev det här den största falska nyheten på Facebook det året.

3.Förtal!

”Angela Merkel tog selfie med terrorist”
Den syriska flyktingen Anas Modamani tog en selfie med förbundskansler Angela Merkel när hon besökte den flyktingförläggning han bodde på i Berlin. Bilden blev viral i sociala medier och Anas Modamani hängdes felaktigt ut som terrorist och brottsling. Han stämde senare Facebook för att inte ha gjort tillräckligt för att få bort bilderna, men utan framgång.

4.Desinformation!

”Danmark öppnar djurbordell”
”I oktober öppnar Europas första djurbordell i Köpenhamn”. Så skrev den ryska webbtidningen Kolokolrussia i början av augusti. Nyheten spreds sedan vidare till Georgien och Vitryssland under hösten. Danmark (där det är totalförbjudet med tidelag) beslutade som svar att upprätta en särskild enhet för att bekämpa påverkanskampanjer från Ryssland och fördjupa samarbetet med Sverige mot rysk desinformation.

5.Nättroll!

”Muslimer bajsade i kyrka”
I december 2016 skrev Kristianstadsbladet om hur några personer hade kissat, bajsat och onanerat i en kyrka i Kristianstad. Nyheten förvreds och spreds av rasistiska sajter som skrev att det var muslimer som skändat kyrkan, trots att det rörde sig om missbrukare.

Bokmässan 2017 & Källkritik

Finns det en väg ut från bullshit-eran?

Kultur

DN-reportern Måns Mosesson kunde i ett reportage visa hur den falska nyheten sedan spred sig över världen via unga, fattiga killar i Makedonien som publicerar viralt material via Facebook för att tjäna annonspengar.