Unga ensamkommande flyktingar från Afghanistan fortsätter sina vädjanden om att slippa bli utvisade till det krigshärjade hemlandet.

Nu demonstrerar de på Norra Bantorget i Stockholm.

Samtidigt kommer allt fler tecken på att säkerhetsläget i Afghanistan fortsätter att försämras. Kriget och våldshandlingarna sprider sig.

”Visst bör LO ta ställning mot utvisningarna till Afghanistan”

Debatt

Argumentet om att man kan skicka tillbaka asylsökande till vissa ”säkra” regioner i Afghanistan är inte längre hållbart. Det är uppenbart att kriget och våldshandlingarna sprider sig.

Många av de ensamkommande flyktingarna är dessutom shiamuslimska hazarer, som är särskilt utsatta för hot och attacker från såväl talibaner som grupper närstående IS.

Ett antal av de yngre kommer från Iran där de levt som flykting utan tillstånd; de har flytt därifrån då det hotats av deportation eller tvångsrekrytering till kriget i Syrien.

Det går att sätta stopp för utvisningarna utan att det innebär ministerstyre, bara den politiska viljan finns

S-debattörer

Flera av dem har inte varit i Afghanistan på många år, en del är födda i Iran.

Att skicka dem till Kabul utsätter dem för särskilt svåra risker då de i en rad fall inte har något mänskligt nätverk alls att anknyta till.

Läget är nu så svårt att Afghanistans flyktingminister vädjat om att Sverige skulle avbryta utvisningarna av afghanska medborgare.

Det är uppenbart att afghanska myndigheter nu inte har kapacitet att ge skydd till dem som sänds tillbaka.  Det konstaterade också den norska migrationsmyndigheten nyligen.

”Inte LO:s roll att ta ställning” till flyktingarna på Norra Bantorget

Nyheter

Det går att sätta stopp för utvisningarna utan att det innebär ministerstyre, bara den politiska viljan finns.

Riksdagen kan besluta om en form av amnesti för de afghanska flyktingar som nu befinner sig i Sverige.

Det är inte otänkbart att ett sådant lagförslag från regeringen skulle få stöd också av Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) tog upp frågan om de ensamkommande afghanska ungdomarna i sitt sommartal förra månanden.

Hon påpekade att handläggningstiderna för de asylsökande varit extremt långa och att många yngre hinner fylla 18 år innan beslutet med följd att många fler riskerar att utvisas.

”Miljöpartiet vill ge de här ungdomarna en ny chans att få stanna i Sverige. Jag uppmanar andra partier att samarbeta med oss för att göra det möjligt”.

Denna vädjan var förstås också riktad till det större regeringspartiet.

Vi är övertygade om att många socialdemokrater i landet hoppas att partiets ledande förreträdare ställer sig bakom Lövins förslag.

Vi gör det tveklöst.