– Jag är här för att jag är från Afghanistan, ingen bryr sig om afghaner, säger en kvinna som sitter under en av presenningarna.
Bredvid henne ritar den sjuårige sonen, hemma finns de femtonåriga tvillingarna som drömmer att läsa juridik och medicin. Men de vet inte om de får stanna i Sverige, familjen har överklagat ett avslag från Migrationsverket.

I ett tält spelar Mortaza Mourad kort. Även han har överklagat ett negativt besked om uppehållstillstånd.

– Det är svårt, säger han.

Han säger att han är 17,5 år men att Migrationsverket bedömt att han är 18. I framtiden drömmer han om att bli polis. En annan ung man på torget delar polisdrömmen, han har uppehållstillstånd men är här för att stötta. Han upprepar en återkommande mening:

– Afghanistan är inte tryggt.

I protest mot utvisningarna till Afghanistan inleddes demonstrationen på Mynttorget, intill riksdagen, den sjätte augusti. Sedan dess har den flyttat vidare, senast till Norra Bantorget utanför LO:s huvudkontor. När demonstrationen kom hit den första september anspelade talespersonen Fatemeh Khavari på platsens laddning.

– Idag har det kommit en ny folkrörelse hit och vi vill säga att vi kommer att bygga landet tillsammans, sa hon i ett tal.

Drygt två veckor senares står 17-årige Hadi Qasemi på torget. Han kom till Sverige som 13-åring och är svensk medborgare. Han är här för att stötta dem som inte får stanna.
– Alla organisationer och grupper måste bry sig mer. Det är dags att vakna. Afghanistan är inte säkert. Varför ska de skickas till döden? säger han.

Tidigare i september gick Seko Stockholm ut med ett stöduttalande för demonstrationen och kravet på att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

– Den fackliga rörelsen har ett stort ansvar i fråga om vilket samhälle vi vill ha. Vi måste våga stå upp för en progressiv och solidarisk flyktingpolitik, säger deras vice ordförande Gunnar Westin.

Han menar att det också handlar om att minska tillströmningen av människor som är i Sverige utan tillstånd, som riskerar att bli rättslös arbetskraft. Seko Stockholm uppmanar övriga fackförbundsrörelsen att göra gemensam sak. Men förutom att en sektion inom Kommunal har återpublicerat uttalandet har det varit ganska tyst, enligt Gunnar Westin.

– Inte som jag känner till, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när Arbetet frågar om det förekommit kontakt mellan LO och demonstranterna på torget.

– Jag har faktiskt funderat på att gå ut och snacka med dem någon dag, men jag har inte gjort det, säger han och undrar om Arbetet i så fall vill hänga på.

Han betonar att han inte har något emot demonstrationen, men han tycker att Seko Stockholm har fel i att facket bör ta ställning i den här frågan.

– Det är inte LO:s roll, säger han.

Han säger att LO jobbar hårt mot diskriminering och med hjälp till de som får stanna i landet, men att Sverige har reglerad invandring och att avgörandet om uppehållstillstånd sker på annat håll.