Hon började som timvikarie och jobbade deltid i många år. Nu har Therese Persson gått upp i heltid.

Efter omkring tio månader på heltid är erfarenheterna både positiva och negativa: Mer pengar, men samtidigt mer slit.

– Man är ju rätt trött. Jag jobbar på ett demensboende. Det är tungt fysiskt men också mycket som sätter sig på huvudet.

I juni 2014 kom beskedet från politikerna: 2020 ska alla kommunanställda i Åstorp själva ha fått möjlighet att välja sin sysselsättningsgrad.

– Men det började egentligen för nästan åtta år sedan, berättar Marie-Louise Nilsson, ordförande för den lokala Kommunal-sektionen i Åstorp i nordvästra Skåne.

Hon beskriver den långa resan där både fackförbundet och kommunen ville få fler att jobba heltid, men där alla mest stod och stampade.

Det var en tillvaro där många deltidare, främst kvinnor, ville upp i tid för att få ekonomin att gå ihop.

Vi tog tillbaka frågan till respektive arbetsplats och gjorde ett gediget arbete på två år

Marie-Louise Nilsson, Kommunal

Då för drygt tre år sedan bestämdes det att arbetet skulle börja på socialförvaltningen och en projektledare anställdes.

Samtidigt inrättades en gemensam arbetsgrupp för kommunen och Kommunal.

– Vi tog tillbaka frågan till respektive arbetsplats och gjorde ett gediget arbete på två år, säger Marie-Louise Nilsson.

Mer heltidsjobb i 70 procent av kommunerna

Arbetsrätt

I oktober förra året var det till sist dags. Alla 250 anställda på socialförvaltningen blev anställda på heltid och fick sedan själva välja sin sysselsättningsgrad. Ungefär hälften valde att faktiskt gå upp till heltid, berättar Magnus Nilsson, projektledare på Åstorps kommun.

– Det var väl ungefär vad vi förväntade oss, ungefär lika många som behöll sin arbetstid som ökade, säger han.

Ökningen har gjort avtryck i statistiken. I november 2015 jobbade ungefär en fjärdedel av dem som tog hand om äldre och funktionshindrade heltid i kommunen, enligt siffror från SKL.

Ett år senare arbetade nästan hälften heltid.

Kommunen som helhet står samtidigt för årets största ökning av andelen heltidare i hela landet.

En av dem är alltså Therese Persson som jobbar på demensboendet Astern i centrala Åstorp. Hon ångrar inte sitt val, även om jobbet ibland är slitigt.

– Det blir längre dagar för barnet på fritids men samtidigt kan man hitta på lite mer saker när man väl är ledig med mer pengar. Jag är glad över att jag får jobba 100 procent. Men sen är det en del grejer som måste ändras. Det är inte så att det går klockrent.

Yonna Waltersson: Lång vägs färd mot heltid

Chefredaktören

Therese Persson syftar på det som ofta ses som en av baksidorna av ökad sysselsättningsgrad: hur kommunen ska få ihop schemaläggningen.

I Therese Perssons fall har det blivit hårdare krav på tidsplaneringen. Alla måste lägga sina egna scheman var fjärde vecka.

– Det är rätt mycket tjabb och mycket handlar om de här schemana som måste läggas så ofta, säger hon.

De flesta är positiva, men det har också varit lite gnissel

Marie-Louise Nilsson, Kommunal

Marie-Louise Nilsson på Kommunal håller med om att övergången inte har gått smärtfritt:

– Vi tyckte att vi hade gjort ett rejält grundarbete. Men det har varit jobbigt. Cheferna måste släppa lite av sin kontroll och få personalen delaktig och det funkar inte alltid.

Hur har förändringen mottagits av medlemmarna?
– De flesta är positiva, men det har också varit lite gnissel. Men där jobbar vi med att hitta lösningar, säger Marie-Louise Nilsson.

Delade turer har också ofta beskrivits som en baksida när fler jobbar heltid. Men i Åstorp har politikerna förbjudit kommunen att använda sig av just det verktyget.

Kommunerna sviker löftet om heltid

Nyheter

För att lösa problemet med att arbetsplatserna blir övertaliga mitt på dagen då morgonpasset inte har slutat och kvällspasset redan börjat, har man fått vara kreativa, enligt projektledaren Magnus Nilsson.

Bland annat har arbetsuppgifter som exempelvis städning flyttats från morgonen till mitt på dagen. Anställda har också fått hoppa mellan avdelningar och enheter under samma pass.

Det är något projektledaren Magnus Nilsson menar kan utvecklas i framtiden när fler verksamheter på kommunen ansluter sig, exempelvis socialpsykiatrin som står näst på tur.

– Vi tittar på om man kan lösa det på det sättet, För de har samtidigt lite andra behov på socialpsykiatrin, säger Magnus Nilsson.

Heltidsarbetets förändring det senaste året

Kartan visar utvecklingen av heltidsarbete i Sveriges 290 kommuner. I gröna kommuner har heltidsarbetet ökat mellan 2015 och 2016. I röda kommuner har heltidsarbetet minskat och i gula kommuner har det inte förändrats. I de gråa kommunerna saknas det data för något av åren. Klicka på kartan för att få mer information om din kommun.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Lista: Heltidsarbetet i kommunerna

Listan visar heltidsarbetet i respektive kommun och är sorterad på efter 2016. Om du vill sortera om listan kan du klicka på någon av rubrikerna. Du kan också söka efter din kommun högst upp till höger.

Vad hade ni gjort annorlunda om ni hade fått göra om projektet?

Marie-Louise Nilsson, ordförande Kommunal Åstorp:

– Vi trodde att vi la en bra grund och vi har sett att det är viktigt att ha medarbetarna med sig. Men vi har också upptäckt att det är viktigt att ha cheferna med sig. Det är där vi har problemen i dag.

Magnus Nilsson, projektledare Åstorps kommun:

– Vi införde ett nytt bemanningssystem samtidigt som övergången. Där har vi tagit mycket stryk. Bemanningssystemet skulle varit bättre känt och bättre anpassat till våra förhållanden. Det var dumt att göra det samtidigt.