Inom kort når den pågående försvarsövningen Aurora Sveriges huvudstad.

På andra sidan Östersjön pågår samtidigt den betydligt större militärövningen Zapad som ett samarbetsprojekt mellan Rysslands Vladimir Putin och Vitrysslands enväldige diktator Aleksandr Lukasjenko.

Det skulle kunna tolkas som en kraftmätning mellan de båda övningarna där den med störst granater avgår som teoretisk segrare.

Den egentliga striden förs dock på annat håll, i tidningar, i propagandan och via sociala medier.

Som journalist överöses jag av så kallade ”fredsvänners” appeller om att övningen Aurora endast är till för att öppna för ett svenskt Natointräde och för att föra in kärnvapen på svensk mark.

Det intressanta är dock att bakom avsändarna står organisationer och ”fredsaktivister” som för en dryg månad sedan var helt tysta trots en verklig militär provokation mot Sverige.

Det var när den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj, med plats för 200 kärnvapenstridsspetsar, och den väldige atomdrivna kryssaren Peter den store gick in i Östersjön.

Men protesterna var den gången lika svaga som de nu är mot den gigantiska rysk/vitryska stridsövningen Zapad.

Varför vi inget hör om några protester är tyvärr ett tecken på att det intensifierade arbetet från Putins trollfabriker delvis har lyckats.

Sveriges försvar och det självklara motståndet mot kärnvapen förtjänar en seriös debatt.

Men det svenska fredsarbetet denna höst verkar mer bestå av Putinstyrt agg mot Nato än något djupare engagemang för fred och oberoende.