Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Egentligen är det ett ganska bra uttryck. Det bara glider ut genom läpparna då man inte har något vettigare att säga. Dessutom är det ett uttryck som vi kan humma med i eftersom alla vet att det ligger många korn av sanning i det.

Falska nyheter och propaganda är effektiva smörjmedel för den som vill dra igång ett krig eller lansera en politik som många först uppfattar som osmaklig. Men för att kunna föra ut sin propaganda så måste de oberoende rapportörerna tystas.

De senaste veckorna har vi i Arbetet Globals nätupplaga rapporterat om flera fall där stater eller gangsters försöker sätta munkavle på medier.

I Iran vill regimen tysta BBC:s persiska sändningar genom att frysa medarbetarnas tillgångar. Samtidigt vill landets ärkefiende – Israel – stänga Al Jaziras redaktion. Argumenten är desamma i båda länder – rapportering leder till oro.

Frilansjournalisten Carlo Falk rapporterar i Arbetet Global från Filippinerna. Där håller en kultur av straffrihet på att breda ut sig. Mordutredningar som rör journalister läggs ned, larmar landets journalistfack och sedan president Rodrigo Duterte fick makten för ett år sedan har fyra journalister dödats.

I Kambodja är utvecklingen också oroande. Lokala radiostationer stängs och flera tidningar, bland annat engelskspråkiga Cambodian Daily, hotas med skyhög beskattning.

Detta drabbar dem som vågar skriva om korruption eller kritisera regeringspartiet CPP. Nästa år är det val och premiärministern, Hun Sen, som har suttit vid makten i nästan 30 år gör allt för att hålla sig kvar. Allt fler anser att Kambodja håller på att utvecklas till en diktatur och vägen dit går genom att offra sanningen.

Sådant sker inte bara i fattiga länder. Att medier undergrävs är numera en global företeelse. I USA blir läget allt allvarligare.

Föreningen Reportrar utan gränser har därför gått samman med ett 20-tal andra pressfrihetsorganisationer för att övervaka vad som sker i USA. De senaste månaderna har nämligen reportrar anklagats för brott då de rapporterat från demonstrationer i Washington DC och North Dakota. De har fått sina datorer genomsökta av myndigheterna, vilket kan leda till att källor röjs. Om detta sätts i system är risken att allt färre vågar informera om vad som händer i maktens innersta cirklar.

Frågan bli då: Vad händer när sanningen offras i en av världens viktigaste demokratier?