Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De venezuelanska oppositionsledarna Leopoldo López och Antonio Ledezma har förts bort från sina hem, där de befunnit sig i husarrest, rapporterar Reuters med hänvisning till deras familjemedlemmar.

López fru och Ledezmas dotter skriver på Twitter att de håller Venezuelas president Nicolás Maduro ansvarig för politikernas öde.

USA fördömer, tillsammans med många andra länder, helgens val till en ny författningsförsamling som ska kunna skriva om Venezuelas grundlag efter regeringens önskemål. Amerikanska sanktionerna riktar sig nu mot tillgångar som Maduro kan tänkas ha på amerikanskt territorium. Åtgärderna från USA är ovanliga eftersom de riktar sig mot en sittande ledare.

– Gårdagens illegitima val bekräftar att Maduro är en diktator som ignorerar det venezuelanska folkets vilja, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Nicolás Maduro säger i en kommentar till USA:s att det visar på den amerikanske presidenten Donald Trumps ”desperation och hat”.

– Jag lyder inte främmande regeringar. Jag är en självständig president, säger han.

Colombia, Mexiko, Peru och flera andra länder har liksom USA sagt att man inte erkänner valet till en ny författningsförsamling i Venezuela i helgen. Församlingen ska kunna skriva om Venezuelas grundlag efter socialistregeringens önskemål.  Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent. Regeringen betecknar valet som en seger.

Statsåklagare Luisa Ortega Díaz säger att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen, utan ser den som ett uttryck för en ”diktatorisk ambition”.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson varnar för att Venezuela står på randen till en katastrof.

– Nicolás Maduros regering måste stoppas innan det är för sent, säger han.

Men gamla allierade till Venezuela — som Bolivia, Kuba, Nicaragua och Ryssland — står på Maduros sida. Kuba beskriver det som sker som en internationell kampanj ledd från Washington som ”försöker tysta det venezuelanska folket”.