– Vi spärrade av älven av säkerhetsskäl i natt eftersom vi inte visste hur mycket det skulle rasa, hur mycket jordmassor som skulle kunna dra med sig bråte, säger Håkan Wiberg, inre befäl vid Örnsköldsviks räddningstjänst, till TT.

Inom en halvtimme kommer avspärrningarna att hävas.

Sent på söndagskvällen larmades räddningstjänsten till Domsjö fabriksområde sedan ett avloppsrör brustit under jord, underminerat marken och skapat ett hål i asfalten. Hålet är nu åtta gånger åtta meter, enligt räddningstjänsten.

Genom det skadade röret går mycket av fabrikens kylvatten. Eftersom kylvattnet behövs till fabriken har produktionen stoppats. Under förmiddagen hoppas vattenmängden vara så liten att grävarbetet kan påbörjas

– Läget just nu är relativt stabilt. Det har inte rasat något sedan i natt. Hålet som blev väldigt stort på kort tid har inte vuxit något mer. Det beror delvis på att man har stängt ner fabriken successivt och minskat vattenflödet, säger Håkan Wiberg.

Innan slukhålet kan grävas igen har experthjälp tillkallats och geologer är på väg för att instruera hur man bäst ska gräva.